03.01.2014 Kamila Metzová
Pokud hledáte zdravou pomazánku a ještě vám chutnají olivy, vyzkoušejte tuto.
Pomazánky z vajec jsou vděčnou záležitostí. Máte-li rádi olivy, přidejte si jich do pomazánky, kolik chcete. Množství ingrediencí jsem přesně něuváděla, odhadněte podle toho, pro kolik lidí pomazánku chcete připravit.
Kdyby se vám pomazánka zdála příliš tuhá, můžete ji kromě sojanézy jednoduše zjemnit lžící bílého jogurtu.
Pomazánku je možné použít i na jednohubky, v tom případě je lepší, aby byla jemnější. Vejce i olivy zkrátka posekejte hodně na jemno.
Do pomazánky se hodí také na jemno nakrájená lahůdková cibulka.
Pokud vám olivy chutnají, rozhodně se vyplatí zařazovat je do jídelníčku pravidelně, jelikož mají celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Olivy je možné přídávat do těstovin, zeleninových salátů, pomazánek nebo jako přílohu třeba k sýrům. Pokud máte problémy s trávením, můžete před jídlem podpořit tvorbu žaludečních šťáv tím, že si dáte pár oliv. Na našem trhu si musíte hodně vybírat, spousta oliv je dost podřadných a chuťově mají velmi málo společného s olivami, které se nabízejí ve Středomoří.
<p>Na jemno nakrájená vejce nejdříve smíchejte s vyhovujícím pojidlem. Vhodný je třeba sýr žervé nebo přírodní pomazánkové máslo. Dobře posloužit může i trocha tvarohu. </p>
<p>Olivy slijte, nakrájejte na menší kousky nebo plátky a vmíchejte do směsi. Já jsem si olivy posekala v robotu, protože jejich krájení na prkýnku není zas tak vděčnou záležitostí ;-)</p>