vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Polévka z fazolek mungo s opečeným celerem

24.01.2022 Kamila Metzová

Polévky Bez lepku

Na přípravu velmi jednoduchá luštěninová polévka. V hlavní roli dostupné a na živiny bohaté fazole mungo. Pro odlehčení je bohatě doplněná kostičkami opečeného celeru, který ztratí svoji typickou chuť a připomíná spíše bramboru. To se může hodit.🙂

Ať vařím jakoukoliv luštěninovou polévku, vždy ji doplňuji o zeleninu. Luštěniny jsou sice velmi zdravé, není však třeba přehánět to s nimi v rámci 1 porce. Vyplatí se je jíst spíš pravidelně, ale v přiměřeném množství.

Krémovou cizrnovou polévku proto doplňuji třeba batáty, do čočkové polévky dávám zase mrkev. Polévky z mungo fazolek ráda dělám v orientálním duchu a doplňuji je o rajčata, kapustu, mořskou řasu nebo celer.

Teď jsem zvolila postup, kdy jsem si nejdříve samostatně pohodlně bez práce uvařila mungo a mezitím jsem si vedle na pánvi připravila cibulový základ s celerem, který pak polévku skvěle doplní a dochutí.

Malým i velkým polévka chutnala a nikdo nepoznal, že ony bílé kostičky jsou celerové.🙂

 Ingredience

 Postup

  1. Mungo namočím do vody. Buď přes noc nebo alespoň na 2 hodiny. Vodu pak sliju. Fazole zaliju 2 litry vody a uvařím do měkka. Doba varu vždy záleží na typu fazolí, tvrdosti vody. Většinou je dám vařit na 45 minut a pak se uvidí...
  2. Zatímco se vaří mungo, připravím si orestovanou cibuli s celerem. Díky tomuto kroku bude mít polévka ve výsledku lepší chuť. Cibuli nakrájím na drobné kostičky, celer oloupu, nakrájím ho na plátky a pak na kostičky. Nejdříve orestuji cibuli. Až chytne barvu, přidám celer a také ho orestuji do zlatova. Ke konci přidám směs koření a promíchám ho s cibulí a celerem. Teď jsem dala směs koření s orientálním nádechem "Garam masala".
  3. Orestovanou směs přidám k fazolím mungo, dochutím solí, pepřem (pokud je třeba) a vařím dalších 10 až 15 minut tak, aby celer změkl.
  4. Na závěr doladím hustotu. Mně vyhovuje, když je tekutina trošku krémová. Odeberu 1 naběračku fazolí z polévky, přidám trochu tekutiny a tyčovým mixérem rozmixuji zcela do hladka. Vliju zpět do hrnce. Polévka se takto přirozeně jemně zahustí bez použití mouky.

 TIP k dochucení polévky

Pokud polévku pojmete v orientálním duchu a dáte do ní bu'd koření garam masala nebo římský kmín či zázvor, můžete ji na závěr doladit ještě troškou citronové šťávy. Tato ingredience se objevuje v originálních receptech tohoto typu a zvýrazní chuť polévky.

☝️Tady je další nápad, jak využít mungo. Doporučuji vyzkoušet tento Dhál z fazolek mungo s rajčaty a kokosovým mlékem.🙂

Ať se vám recepty s mungem povedou!🙂

<p>Nejdříve orestuji cibuli, pak přidám kostičky celeru. Ke konci zasypu kořením a také koření krátce orestuji, aby se rozvinula jeho chuť.</p>

<p>Kostičky celeru jsou pěkně opečené a ochucené kořením. Koření dávám různé podle toho, zda chci polévku tradiční luštěninovou (majoránka, bobkový list atd.) nebo orientální (garam masala).</p>

<p>Do této verze polévky jsem přidala kurkumu, která ji barevně rozzáří...</p>

<p>Polévka na talíři pěkně vypadá a dobře chutná se lžící hustého jogurtu. Posypaná je doma vypěstovanou vojtěškou. Mňam!</p>