01.07.2012 Kamila Metzová
Tento článek je zde pro ty, kteří s pohankou nemají zkušenosti a neví, jak na to.
Když jsem si pohanku poprvé koupila, ležela doma netknutá půl roku, protože jsem pořádně nevěděla, co s ní :) Snad následující text pomůže těm, kteří jsou na tom podobně :)
Pak máte na výběr z následujících možností, roli hraje šetrnost úpravy s ohledem na zachování zdraví prospěšných látek.
Pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte do změknutí 15 – 20 minut. (nejméně šetrný způsob přípravy)
Pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte 3 minuty, pak odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte v teple 30-45 minut dojít (tento způsob používám nejčastěji já)
Pohanku zalijte vroucí vodou, ochuťte, přikryjte pokličkou a přes noc nechte v teple bobtnat. Ráno bude hotová (nejšetrnější způsob přípravy)
Záleží opravdu jen na vás, v základu lze však pohanku dochutit např. osmahnutou cibulkou, solí, solčankou, česnekem, čerstvými nebo sušenými bylinkami (majoránkou, bazalkou, petrželovou natí), drceným kmínem.
Doporučuji vyzkoušet skvělý recept z pohanky - staročeské jídlo valašský kontrabáš.
Dobrou chuť!
Kamila
<p>Pohanka loupaná - kroupy. Můžete ji použít v receptech jako náhradu rýže.</p>