vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Poctivý domácí vanilkový termix se žloutky

10.11.2021 Kamila Metzová

Snídaně a svačinky Moučníky a dezerty Bez lepku

Varianta vanilkového termixu bez kupovaného pudinkového prášku. Žloutky termixu dodají nejen živiny navíc, ale také báječnou barvu a extra krémovou konzistenci. Příprava je velmi snadná.

Na internetu se nejčastěji setkáte s receptem, kdy se jednoduše uvaří vanilkový pudink a ten se smíchá s tvarohem...

Existuje ale i o něco sofistikovanější varianta, která pracuje se žloutky. Stojí zato to zkusit.

Mně se osvědčil následující poměr ingrediencí...🙂

 Ingredience

 Postup

  1. Jako první připravím krém ze žloutků. V menším hrnci zahřeju mléko s polovinou cukru.
  2. V míse vyšlehám do pěny žloutky s druhou polovinou cukru a škrobem.
  3. Aby se žloutky nesrazily, tak k nim do mísy přiliju postupně polovinu mléka a chvíli míchám. Obsah mísy vliju ke zbytku ohřátého mléka a na mírném stupni vařím asi 4 minuty. Tento postup se dělá proto, aby byl zmírněn tepelný šok pro žloutky. Hmota vařením ztuhne. Nechám ji chladnout. Při chladnutí ji občas promíchám.
  4. Lehce teplý nebo vlažný krém promíchám s tvarohem do hladka. Přendám do misky s víčkem a dám do lednice pořádně vychladit a ztuhnout. Hotovo!

TIPY

☝️Další výborný dezert do skleničky? Doporučuji vyzkoušet tento kokosový chia pudink.🙂

Ať se vám recept povede!🙂

<p>Do lehce vychladnutého krému ze žloutků vmíchám tvaroh. Použila jsem poctivý tučný tužší tvaroh v kelímku.</p>

<p>Pořádně promíchám metličkou.</p>

<p>Termix buď přendám do skleněné uzavíratelné misky, nebo ho rovnou rozdělím do mističek či skleniček.</p>

<p>Domácí termix je výborný sám o sobě. Snadno z něj lze vyrobit i oku lahodící dezert. Stačí přidat pár malin, borůvek či nastrouhané čokolády.</p>

<p>Je potřeba nechat ho nejdříve pořádně vychladit. A pak už jen zabořit lžičku. Mňam!</p>