vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Domácí pizza ze špaldové mouky se základní omáčkou z pasírovaných rajčat

21.09.2019 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Pizza může znamenat mnoho věcí. Nekvalitní fastfood, originální klasiku v luxusní italské restauraci nebo také doma vyrobenou večeři z kvalitních a oblíbených ingrediencí. Příprava je snadná.

Pizzy "co dům dal" či "páté přes deváté" mohou být ve výsledku také dobré, mně se ale líbí, když má každý kousek pizzy svoji specifickou chuť a je možné ocenit některé ingredience zvlášť. Pizzu je také možné připravit z jiné mouky než z klasické "00" či "00 extra", a to z najemno namleté bio špaldové mouky 1050.

Na 2 kulaté pizzy potřebujete

Postup

  1. Těsto na pizzu můžete zpracovat ručně, já k tomu používám domácí pekárnu program "těsto". Všechny ingredience dám do pekárny, která těsto zpracuje a nechá vykynout.
  2. Mezitím si připravím základní rajčatovou omáčku na pizzu. Nejraději ji vyrábím z passaty, což jsou pasírovaná rajčata. Prodávají se často ve vysoké sklenici i v bio kvalitě a mohou být ochucená bazalkou. Propasírovaná rajčata vliju do hluboké pánve, ochutím solí, pepřem, lehce česnekem a dle potřeby dosladím do příjemné chuti. Nechám vařit bez pokličky asi 10 minut.
  3. Těsto rozdělím na 2 bochánky, každý vyválím a přendám do formy. Potřu rajčatovou omáčkou, obložím ingrediencemi, zakápnu olivovým olejem a peču na 270 stupňů 8 - 10 minut.

Nápady, čím pizzu obložit

Příprava snadná a zábavná, výsledek vynikající :)

<p>Těsto je tmavší, protože je ze špaldové mouky a obsahuje části celého zrna.</p>

<p>Omáčku na 2 pizzy jsem vyrobila ze sklenice pasírovaných rajčat s bazalkou, kterou jsem ochutila a bez pokličky 10 minut provařila, aby přirozeně zhoustla.</p>

<p>Co čtvrtka, to jiná chuť :)</p>

<p>Z půl kila mouky udělám 2 takové pizzy. Kulatý plech je obyčejný, nepřilnavý, přímo určený na pizzu. A šup s ní do trouby :)</p>

<p>Pizzu jsem pekla na 270 stupňů max 10 minut. Vždy záleží na typu pizzy a síle těsta. Vyndám ji z formy, rozkrájím a ještě ozdobím čerstvou bazalkou. Každý si vždy velmi pochutná :)</p>