vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Víno & jídlo: Pinsa romana s parmskou šunkou a mozzarellou - extra jednoduché

20.02.2024 Kamila Metzová

Jídlo & Víno Chuťovky Hlavní jídla

Nadýchané těsto s domácí rajčatovou omáčkou ozdobené skvělými ingrediencemi v italském duchu. Tento recept je rychlovka, protože pracujeme s předpřipraveným těstem. Tohle jídlo zvládne každý.

Chcete rychlou večeři, chuťovku nebo připravit něco atraktivního pro přátele? Super věc je pinsa. Pinsa je tradiční italské jídlo podobné pizze. Její příprava i chuť je však jiná.

Zatímco pizza je "placatá" a vyrobená z pšeničné mouky, pinsa je nadýchaná a tradičně kromě pšeničné mouky obsahuje i rýžovou a sojovou.

Těsto na pinsu si samozřejmě můžete vyrobit od základu, v tomto receptu chci ale ukázat, jak se k výsledku dostat rychle. Občas se fakt hodí mít po ruce hotový základ, který jen dozdobíte a dopečete.

K pinse se tradičně hodí kvalitní bílé víno, o které se opět postaralo vinisto, které je parťákem tohoto webu v oblasti párování jídla s vínem. Vinisto je první české online tržiště s vínem a destiláty, kde můžete pohodlně vybrat vína ze všech koutů světa přesně podle vašeho gusta.

Jdeme na recept...

 Ingredience na 1 pinsu

 Postup

  1. Jako první si připravte domácí omáčku na pinsu. Do rendlíku dejte pasírovaná rajčata, napůl překrojená čerstvá rajčátka, ochuťte solí, pepřem, bylinkami a kyselost vyrovnejte troškou cukru. Vařte bez pokličky do zhoustnutí alespoň 15 minut. Cílem je odpařit vodu. Nechte vychladnout.

  2. Troubu předehřejte na 230°. Pinsu dejte na plech a potřete omáčkou. Nemusíte použít všechnu. Ozdobte ledabyle parmskou šunkou a osušenou natrhanou mozzarellou.

  3. Pečte podle návodu, obvykle stačí 4 až 5 minut.

  4. Zakápněte olivovým olejem a ozdobte bazalkou. Podávejte stylově na dřevěném prkénku se sklenkou vychlazeného bílého vína.

TIP č. 1

V rámci párování jídla s vínem se k této pinse hodí třeba Pinot Grigio nebo Sauvignon Blanc. Chybu neuděláte také růžovým vínem. Více tipů najdete na vinistu.

 TIP č. 2

V tomto receptu jsem pinsu ozdobila a dala zapéct do trouby. Pinsa je však také specifická tím, že se tradičně zdobí i čerstvými ingrediencemi. Co to znamená v praxi: Základ na pinsu potřete omáčkou, dáte péct, a když je hotová, už ji jen ozdobíte parmskou šunkou, natrhanou mozzarellou, olivami, rukolou, bazalkou. Vypadá to božsky.

☝️Další recept v italském duchu? Doporučuji vyzkoušet tyto boloňské lasagně. Ty jdou ruku v ruce zase s červeným vínem...

<p>Základ z pasírovaných rajčat a čerstvých rajčat, parmská šunka a mozzarella...</p>

<p>Pinsa romana chutná nejlépe zakápnutá kvalitním olivovým olejem, ozdobená čerstvou bazalkou, se sklenkou lehkého bílého vína. Nejlepší má <a href="https://www.vinisto.cz/">vinisto</a>.</p>