16.03.2019 Kamila Metzová
Pomazánky z luštěnin jsou v moderním jídelníčku čím dál oblíbenější. Nemají vysokou kalorickou hodnotu, přitom jsou výživné. Jsou také zdrojem vlákniny, která pomáhá pocitu sytosti. Začněte třeba s červenou čočkou.
Červená čočka je jednou z nejpraktičtějších luštěnin. Není potřeba ji předem namáčet, proto je vhodná pro momentální nápady a rychlé recepty. Já z ní dělám polévky, placičky, ale také pomazánky. Ty se hodí nejen jako zdravá svačina, ale také jako "mazadlo" do wrapů, které díky ní drží pohromadě a jsou vláčné.
Pokud do pomazánek dávám čerstvou zeleninu, ráda je doplňuji o sušené pšeničné klíčky, které mají schopnost do sebe natáhnout trochu případné nadbytečné vlhkosti. Kromě toho jsou nutričně hodnotné, takže pomazánku obohatí.
<p>Základ pomazánky tvoří tyto ingredience. Ještě do ní přidávám olivový olej, sůl, pepř, kari koření, někdy i česnek a chilli papričky.</p>
<p>Někdy nechám v pomazánce kousky zeleniny, jindy ji rozmixuji do hladší konzistence.</p>
<p>Pomazánka se výborně hodí na různé druhy křupavých chlebíků a poslouží spolu se zeleninou jako zdravá svačina, která není příliš kalorická, přesto nutričně hodnotná.</p>