vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Pikantní čočková pomazánka

16.03.2019 Kamila Metzová

Zdravé pomazánky

Pomazánky z luštěnin jsou v moderním jídelníčku čím dál oblíbenější. Nemají vysokou kalorickou hodnotu, přitom jsou výživné. Jsou také zdrojem vlákniny, která pomáhá pocitu sytosti. Začněte třeba s červenou čočkou.

Červená čočka je jednou z nejpraktičtějších luštěnin. Není potřeba ji předem namáčet, proto je vhodná pro momentální nápady a rychlé recepty. Já z ní dělám polévky, placičky, ale také pomazánky. Ty se hodí nejen jako zdravá svačina, ale také jako "mazadlo" do wrapů, které díky ní drží pohromadě a jsou vláčné.

Pokud do pomazánek dávám čerstvou zeleninu, ráda je doplňuji o sušené pšeničné klíčky, které mají schopnost do sebe natáhnout trochu případné nadbytečné vlhkosti. Kromě toho jsou nutričně hodnotné, takže pomazánku obohatí.

Na 1 misku pomazánky budete potřebovat

Postup

  1. Čočku uvařte do měkka. Dle typu to trvá 10 až 15 minut.Pak ji rozmixujte do hladka na pastu.
  2. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, okurky nastrouhejte na jemno a vymačkejte z nich vodu, rajče nakrájejte na drobno a také lehce zbavte šťávy.
  3. Zeleninu promíchejte s vychladnutou čočkou, přidejte sušené pšeničné klíčky, olivový olej a dochuťte hořčicí, solí, kari kořením.
  4. Pomazánku můžete nechat s kousky zeleniny, nebo ji rozmixovat do jemna. Nechte ji odležet v lednici a pak mažte na křupavé chlebíčky. Ihned konzumujte, aby chlebíčky nezměkly.

<p>Základ pomazánky tvoří tyto ingredience. Ještě do ní přidávám olivový olej, sůl, pepř, kari koření, někdy i česnek a chilli papričky.</p>

<p>Někdy nechám v pomazánce kousky zeleniny, jindy ji rozmixuji do hladší konzistence.</p>

<p>Pomazánka se výborně hodí na různé druhy křupavých chlebíků a poslouží spolu se zeleninou jako zdravá svačina, která není příliš kalorická, přesto nutričně hodnotná.</p>