19.03.2018 Kamila Metzová
Koláč, který svojí chutí nikdy nezklame. Jeho obrovskou výhodou je to, že ho lze připravit i zcela bez cukru a zkoušet různé kombinace mouk a stejně bude dobrý. Příprava je jednoduchá.
Takhle jsem si ho vyladila, takhle jsem s ním spokojená. Bohatá jablečná náplň v kombinaci s jen lehce sladkým křehkým těstem. Zkoušejte různé typy jemně mletých mouk a nechte se pokaždé překvapit skvělým výsledkem. Mně vyhovuje jemná špaldová, někdy dám pšeničnou celozrnnou, jindy kombinaci bio pšeničné hladké a jemně mleté pohankové.
Menší plech, 25 x 33 cm, 12 větších kousků
Na těsto
Na jablečnou náplň
Polovinu těsta vyválejte, dejte na nepřilnavý menší plech a navršte jablečnou náplň.
To, jak jablečnou náplň osladíte záleží samozřejmě na typu jablek a na tom, kolik cukru chcete nebo můžete. Někdo ocení přirozenou chuť moučníku a budou mu k oslazení bohatě stačit rozinky a vanilkový cukr. Já náplň přislazuji obilnými sirupy. Mezi mé favority patří rýžový pro svou neutrální jemnou chuť. Dětem ho dávám i na jáhlovou kaši nebo škubánky s mákem. Teď jsem si zvykla kupovat toto velké rodinné balení, z ekonomického hlediska se vyplatí.
Rozinky kupujte chemicky neošetřené. Stačí se podívat na složení! A pokud máte rozinky sířené, tak je před použitím alespoň pomocí sítka propláchněte horkou vodou.
Citrónovou šťávu přidávám do jablečné náplně podle typu jablek nebo podle toho, zda mám doma citrón. Když citróny kupuji, tak preferuji BIO. Ty se musí také pečlivě omýt kartáčkem, jejich kůru ale pak ráda používám při pečení nebo si ji nasuším.
Kypřící prášek do pečiva kupujte rozhodně v bio kvalitě. Já používám tento bezfosfátový.
Tenhle moučník je sázkou na jistotu. Kombinace křehkého těsta a vyladěné bohaté jablečné náplně zkrátka nezklame.
Teď jde jen o to nesníst na posezení půlku plechu, protože není důležité co a v jaké kvalitě, ale také kolik :)
<p>Těsto je vhodné po zpracování zabalit do potravinové folie a nechat odležet v lednici. Musí být ztuhlé, aby se sním lehce pracovalo.</p>
<p>Polovinu těsta rozprostřete na plech. Buď ho můžete vyválet na placku mimo plech a přenést, nebo rozprostřít přímo v plechu pomocí válečku na těsto. V nejhorším se to dá zvládnout i obyčejnými prsty :)</p>
<p>Jablečná náplň na koláč. Celé 1 kilo. Ochucená skořicí, vanilkovým cukrem a rýžovým sirupem. Zahuštěná 1 lžící škrobu. Dá se použít i lžíce vanilkového pudinku, ovšem nějakého sofistikovaného, který obsahuje opravdu vanilku a je bez barviv.</p>
<p>Aby byl koláč dostatečně šťavnatý a reprezentativní, je lepší udělat ho na menší plech, ať je raději vyšší. Ten klasický velký plech nechte stranou a zvolte buď větší kulatou koláčovou formu nebo menší plech. Tento koláč se hodí spíše do obdélníkových forem, protože se pak krájí na kostky a to je podle mě lepší a praktičtější.</p>
<p>Druhou polovinu těsta jsem dala na chvíli do mrazáku a pomocí hrubého struhadla navršila na jablečnou náplň. Jde to snadno a skvěle to vypadá!</p>
<p>Vynikající!</p>