vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Perfektní jablečný koláč - křehký a šťavnatý

19.03.2018 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Koláč, který svojí chutí nikdy nezklame. Jeho obrovskou výhodou je to, že ho lze připravit i zcela bez cukru a zkoušet různé kombinace mouk a stejně bude dobrý. Příprava je jednoduchá.

Takhle jsem si ho vyladila, takhle jsem s ním spokojená. Bohatá jablečná náplň v kombinaci s jen lehce sladkým křehkým těstem. Zkoušejte různé typy jemně mletých mouk a nechte se pokaždé překvapit skvělým výsledkem. Mně vyhovuje jemná špaldová, někdy dám pšeničnou celozrnnou, jindy kombinaci bio pšeničné hladké a jemně mleté pohankové.

Menší plech, 25 x 33 cm, 12 větších kousků

Budete potřebovat

Na těsto

Na jablečnou náplň

Postup

  1. Povolené máslo zpracujte dohromady s moukou a ostatními ingrediencemi do kompaktní hladké hmoty. Lze to udělat ručně nebo pomocí hnětače. Bochánek těsta zabalte do potravinové folie a nechte ztuhnout v lednici. Než budete chtít těsto dát na menší plech nebo do kulaté formy, tak půlku těsta odkrojte a dejte na chvíli do mrazáku. Půjde pak dobře strouhat :)
  2. Připravte si jablečnou náplň. Nastrouhejte na hrubo tolik jablek, abyste jich měli 1 kilo. Nastrouhaná jablka dejte do hrnce, přidejte rozinky, bio vanilkový cukr, k oslazení sirup nebo případně jiné sladidlo, které používáte.
  3. Polovinu těsta vyválejte, dejte na nepřilnavý menší plech a navršte jablečnou náplň.

  4. Nahoru nastrouhejte druhou polovinu ztuhlého těsta a pečte na 190 stupňů asi 35 minut. Dle zkušeností, do zezlátnutí ...

TIPY

Tenhle moučník je sázkou na jistotu. Kombinace křehkého těsta a vyladěné bohaté jablečné náplně zkrátka nezklame.

Teď jde jen o to nesníst na posezení půlku plechu, protože není důležité co a v jaké kvalitě, ale také kolik :)

<p>Těsto je vhodné po zpracování zabalit do potravinové folie a nechat odležet v lednici. Musí být ztuhlé, aby se sním lehce pracovalo.</p>

<p>Polovinu těsta rozprostřete na plech. Buď ho můžete vyválet na placku mimo plech a přenést, nebo rozprostřít přímo v plechu pomocí válečku na těsto. V nejhorším se to dá zvládnout i obyčejnými prsty :)</p>

<p>Jablečná náplň na koláč. Celé 1 kilo. Ochucená skořicí, vanilkovým cukrem a rýžovým sirupem. Zahuštěná 1 lžící škrobu. Dá se použít i lžíce vanilkového pudinku, ovšem nějakého sofistikovaného, který obsahuje opravdu vanilku a je bez barviv.</p>

<p>Aby byl koláč dostatečně šťavnatý a reprezentativní, je lepší udělat ho na menší plech, ať je raději vyšší. Ten klasický velký plech nechte stranou a zvolte buď větší kulatou koláčovou formu nebo menší plech. Tento koláč se hodí spíše do obdélníkových forem, protože se pak krájí na kostky a to je podle mě lepší a praktičtější.</p>

<p>Druhou polovinu těsta jsem dala na chvíli do mrazáku a pomocí hrubého struhadla navršila na jablečnou náplň. Jde to snadno a skvěle to vypadá!</p>

<p>Vynikající!</p>