16.02.2019 Kamila Metzová
Placičky ze zeleniny a tofu pečené v troubě, které si můžete vychutnat s pořádnou porcí výrazné rajčatové omáčky, nebo je sníst jen tak.
Toto jídlo vzniklo tak, že jsem měla chuť uvařit něco z rajčat. Omáčku. Ale co k ní? Co třeba nějaké kuličky nebo placičky? Ale bez masa! A také bez pánve plné přepáleného oleje. Takže do trouby s nimi :)
A když je dobrá rajčatová omáčka, dá se s ní vymyslet kdeco. Klasikou je smíchat ji s dobrými těstovinami, perfektně sedne ale i k ricottovým nokům nebo právě těmto zeleninovým placičkám.
Tyto jsou v kombinaci s tofu, které je zdrojem bílkovin, a placičky jsou díky němu sytější.
Upečené placičky jsou výborné jak teplé, tak studené, mohou skvěle posloužit i jako jídlo kamkoliv s sebou. Nejsou totiž mastné a nerozpadají se :)
<p>Základ placiček tvoří zelenina a tofu. Použila jsem marinované.</p>
<p>Zeleninu i tofu rozmixujte v robotu. Toustový chleba také. Pak už jen přidejte vejce a vše promíchejte dohromady.</p>
<p>Placičky vytvořte tak, že hmotu naneste lžící rovnou na pečící papír a lžící lehce rozprostřete. Těsto není tuhé, proto placičky nejdou tvarovat v ruce.</p>
<p>A takhle vypadají upečené. Pekla jsem je na 200 stupňů asi 20 minut.</p>
<p>Hotová rajčatová omáčka. Vyladit chuť si každý může po svém. Mně vyhovuje chuť česneku, bazalky, lehce do sladkokysela.</p>
<p>Jsou skvělé i samotné. Nemusíte je podávat s rajčatovou omáčkou. Někdy je udělám do krabičky s sebou na výlet. A jak se hodí!</p>
<p>Tak ta je hustá! A má šmrnc:)</p>
<p>A teď už jen naservírovat :) Dělám to tak, že do hlubokého talíře dám každému pořádnou naběračku omáčky a do prostřed umístím placičky. Jíme lžící. Zdravé a vynikající!</p>