30.03.2021 Kamila Metzová
Výhodou masovo-zeleninových kuliček je jejich odlehčená chuť a šťavnatost. Skvělý způsob, jak snadno zapojit zdravou a zářivou červenou řepu.🙂 Chutnají výborně třeba s bramborovo-batátovou kaší.
Výhodou tohoto receptu je, že si poměr ingrediencí velmi jednoduše upravíte podle toho, kolik kuliček potřebujete připravit.
Na množství masa dávám poloviční množství řepy. Tedy poměr 2:1.👍
Jako přílohu nejraději volím bramborovou kaši nebo bramborovo-batátovou kaši. Rychlá verze kaše je ta, že uvařím dohromady brambory spolu s batáty v poměru 1:1. Třeba půl kila brambor typu C a půl kila batátů. Rozšťouchám, zjemním máslem, trochou smetany a prošlehám mixérem.
Druhou možností je pak brambory typu C uvařit, batáty upéct v troubě a společně rozšťouchat s máslem a ochutit. Konzistence bude hutnější a chuť výraznější.
☝️Další verzí masovo-zeleninových kuliček jsou tyto masovo-brokolicové kuličky. Ráda je servíruji s rajskou omáčkou.🙂
Ať se vám kuličky povedou! 🙂
<p>Orestovaná červená cibulka, bio mleté hovězí maso a na jemno nastrouhaná syrová červená řepa.</p>
<p>Vše se během chvíle spojí v kompaktní hmotu, která se dobře tvaruje.</p>
<p>Směs jen osolím, opepřím. Červená řepa a orestovaná cibule dodají dostatek výrazné chuti.</p>
<p>Ze 400 g masa, 200 g řepy a dvou cibulí mi vyšlo 20 kuliček.🙂</p>
<p>Kuličky peču v pekáčku s nepřilnavým povrchem. Nemusím používat pečící papír a nic se nepřichytí.</p>
<p>Kuličky peču na 180 stupňů asi 30 minut. Na talíři je přeliju lžící šťávy, která vnikla během pečení.</p>
<p>Ke kuličkám se mi osvědčila bramborovo - batátová kaše. Má díky batátům atraktivní barvu.🙂</p>
<p>Kuličky jsou výborné jako hlavní jídlo, perfektně však poslouží spolu s česnekovým dipem i jako pohoštění. Uvnitř jsou kuličky díky řepě šťavnaté.</p>