15.07.2016 Kamila Metzová
Batáty můžete použít stejně jako brambory. Vyrobit z nich kaši, placky, skvělé jsou pečené. Lze si je velmi snadno oblíbit díky jejich jedinečné chuti.
Batátům se také říká "sladké brambory". Kromě jemné výjimečné nasládlé chuti vynikají svými nutričními hodnotami. Jsou významným zdrojem komplexních sacharidů a betakarotenu. Narozdíl od brambor obsahují hodně vlákniny, vydržíte po nich tedy déle sytí. Rozhodně mají své místo ve zdravém jídelníčku.
Kromě klasické přípravy využívám batáty třeba i na pomazánky nebo je přidávám i do rajčatové omáčky na špagety.
Z mé zkušenosti jsou batáty upečené dříve než brambory a chovají se trochu jinak. Rozhodně je nepřepečte, mají pak tendence být až příliš měkké, jakoby rozvařené. Méně je více.
<p>Varianta s rozinkami, paprikou a kurkumou.</p>