Pečená kořeněná zelenina s hustým vaječným dipem
16.10.2020 Kamila Metzová
Přílohy
Hlavní jídla
Dobře ochucená a upečená zelenina je snadný a atraktivní způsob, jak sníst pořádnou porci vlákniny. A k tomu bílkoviny v podobě výrazného hustého vaječného dipu.
Ingredience
- Barevné papriky
- Mrkev
- Cuketa (nebo jiné druhy zeleniny)
- Olivový olej
- Koření na zeleninu, sůl
Vaječný dip
- Vejce uvařená na tvrdo
- Sýr cottage
- Sůl, pepř, česnek nebo křen
- Čerstvé bylinky "z parapetu", např. řeřicha
- Trošku panenského olivového oleje
Postup
- Zeleninu očistím, nakrájím na větší kusy a promíchám s kořením a s olivovým olejem. Pokud nechci nic hlídat, dám vše do nepřilnavého pekáče a peču najednou. Lepší je však přidat cuketu o něco později než mrkev a papriky, protože je výrazněji rychleji měkká. Dle situace případně v pekáčku otočím, protřesu.
- Peču bez poklice na 200 stupňů asi 30 minut. Zelenina musí zůstat pevná.
- K teplé pečené zelenině je výborný dip. Na jednu porci dávám 1 vejce a polovinu kelímku sýra cottage. Vejce na tvrdo nastrouhám, smíchám s cottage, zacáknu troškou olivového oleje a dochutím solí, pepřem, česnekem. Výborný je také křen a na špičku lžičky kvalitní hořčice. Hotovo!
☝️Další variantou je pečená zelenina s kozím sýrem a domácím paprikovým dipem. Výborné! 🐭
Ať se vám to povede! 🙂
<p>Větší kusy kořeněné pečené zeleniny jsou výborné jako příloha nebo "jen tak" s oblíbeným domácím dipem.🙂</p>