vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Ovesná kaše na slano s pórkem, sýrem a opraženými dýňovými semínky

14.12.2021 Kamila Metzová

Snídaně a svačinky

Skvělý a sytý start dne, když preferujete slané snídaně, nebo potřebujete snížit množství cukru v jídelníčku. Ovesné vločky chutnají výborně nejen s ovocem, skořicí a medem, ale také se zeleninou, sýrem, pepřem a olivovým olejem.

 Ingredience na 1 porci

 Postup

  1. Pórek podélně rozříznu a nakrájím na půlkolečka. V menším rendlíku nebo malé pánvičce ho na mírném stupni orestuji na trošce přepuštěného másla. Jen do změknutí. Pórek nesmí zhnědnout.
  2. K pórku vsypu vločky a zaliju vodou. Ochutím solí, pepřem, malým množstvím sušených bylinek a menším prolisovaným stroužkem česneku. Pokud by byl česnek z "aromatického hlediska" problém, tak jej vynechám nebo dám trochu sušeného česneku, který je jemný. Vločky povařím pár minut na mírném stupni dle jejich typu tak, aby nabobtnaly. Když je třeba, doliju trošku vody. Kaše nemá být tuhá hrouda, ale má mít vláčnou konzistenci.
  3. Odstavím ze zdroje tepla a vsypku hrstku nastrouhaného sýra. Promíchám.
  4. Na talíři slanou ovesnou kaši ozdobím ještě dalšími ingrediencemi. V tomto případě to byla na pánvi na sucho opražená dýňová semínka, 2 keříková rajčátka a sýr. Hodí se i čerstvé zelené bylinky podle sezóny a možností. Třeba vojtěška nebo řeřicha. Občas takto připravenou kaši zakápnu kvalitním olivovým olejem.

TIP

Když už pražím na pánvi dýňová semínka, udělám jich vždy více. Je to praktické. 1 lžíci opražených semínek použiju na kaši a další se pak mohou využít do dalších jídel. Skvěle doplní krémovou zeleninovou polévku. Třeba tuto pikantní krémovou cuketovou polévku s batáty. Posypat s nimi můžete také jakýkoliv salát nebo chleba s domácí pomazánkou.

☝️Jako další slanou kaši doporučuji vyzkoušet tuto hrachovou kaši s cibulkou a volským okem.🙂

<p>Vláčná a chuťově výrazná kaše s jemně rozteklým sýrem. Mňam!</p>