06.05.2021 Kamila Metzová
Jednoduché tradiční jídlo, které přežije generace. Kaše nastavená kroupami voňavá po česneku a majoránce. S pořádnou porcí orestované cibulky a volským okem máte chutěmi nabitou porci.
Nastavovaná kaše je staročeské levné jídlo, kdy se bramborová kaše nastavovala kroupami, aby se zvýšila její výživová hodnota. Kaše je díky česneku, majoránce a orestované cibuli výborná. Uchytila se i jako příloha, kdy ji můžeme doplnit o různé karbanátky, zeleninové placičky nebo volské oko.
Kaše se nejčastěji připravuje v poměru 1:3. Na 1 díl uvařených krup dáme 3 díly uvařených brambor.
V dnešní době mnoho lidí rádo volí rostlinné alternativy smetan. U tradičních jídel doporučuji vybírat smetany neutrální chuti, které se nebudou třískat s chutí česneku a majoránky. Výrazná kokosová smetana tedy není vhodná. Ovesná či sojová se hodí lépe.
☝️K volskému oku se také výborně hodí hrachová kaše s cibulkou.🙂
<p>Kaše se dříve jedla i jako samostatné jídlo. Verze s volským okem však zajistí dostatečnou porci bílkovin.👍</p>
<p>Volské oko jsem připravila na nepřilnavé pánvi. Peču ho pozvolna na dostatečně rozehřáté pánvi na mírném stupni, aby se bílek nespálil.</p>
<p>Proužky cibule orestované na másle Ghí do zlatova. Ty na nastavované kaši nesmí chybět. Dávám jen zlatou cibulku, kaši nepolévám zbytečným tukem navíc.</p>
<p>Na závěr ještě trochu pepře a pažitky. Jednoduché, dokonalé, chuťově výrazné.👍</p>