25.06.2013 Kamila Metzová
Mrkev dušená se sojovou omáčkou a doplněná třeba sýrem poslouží jako samotné jídlo nebo jako netradiční, výborně ochucená příloha.
Tato úprava mrkve je skvělý tip, jak do sebe dostat porci zeleniny, která není „jalová“, ale má šmrnc. Pokud mrkev úplně nevyhledáváte, přesto byste ji chtěli do jídelníčku občas zařadit, rozhodně zkuste tento recept. Sojová omáčka zbaví mrkev typické nasládlé chuti a všechny ingredience zde skvěle hrají dohromady.
(2 porce)
Sojovou omáčku použijte samozřejmě nějakou kvalitní, abyste měli představu, jaký rozdíl v sojových omáčkách může na našem trhu být, uvádím dva příklady.
Sojová omáčka 1 – Složení: pitná voda, sójové boby, pšenice, jedlá sůl
Sojová omáčka 2 – Složení: pitná voda, jedlá sůl, cukr, bílé víno, E621 L-glutaman sodný, ocet kvasný lihový, sójový bílkovinný hydrolizát, směs koření, E150 Karamel ( d ), švestková povidla, rajský protlak, aroma ( česnekové, houbové, masové ), E415 Xanthan
To by v Číně a Japonsku koukali, z čeho se dá vyrobit sojová omáčka :-)
Pokud recept vyzkoušíte, dejte vědět, zda vám chutnal a jaké koření jste použili :-)
Kamila
<p>Mrkvový perkelt ve svém základu. V této fázi ho můžete posypat oblíbeným sýrem, nakrájeným uvařeným vejcem, popř. uzeným tofu. </p>