Moučník s višněmi a lehkým smetanovým krémem
14.04.2019 Kamila Metzová
Moučníky a dezerty
Nadýchaný a lehký moučník, který je snadný na přípravu. Kombinace příjemně sladkého těsta, kyselých višní a zakysané smetany poprášené skořicí je potěšující :)
Budete potřebovat
- 3 vejce
- 200 g polohrubé mouky (můžete dát polovinu jemně mleté celozrnné)
- 150 g cukru ( dala jsem 75 g přírodního třtinového cukru a 75 g xylitolu)
- 100 ml rostlinného oleje
- 2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
- 30 ml vlažné vody
- Kokosovou nebo mandlovou mouku na poprášení povrchu těsta ( lze vynechat)
- ovoce (asi 300 g, vypeckované višně, broskve, jahody, borůvky apod)
- 2 kelímky husté zakysané smetany (asi 300g)
- 1 bio sáček bio vanilkového cukru
Postup
- Vejce vyšlehejte s cukrem několik minut do husté pěny. Přidejte olej, prosátou mouku s kypřícím práškem a 30 ml vlažné vody. Těsto je spíše řidší než husté.
- Těsto vlijte do vymazané a vysypané kulaté formy o průměru cca 26 cm. Před tím, než těsto pokladu ovocem, popráším povrch lehce kokosovou nebo mandlovou moukou. Pak na těsto rozprostřete menší kousky ovoce.
- Pečte na 175 stupňů asi 35 minut. Zkuste špejlí, zda je těsto propečené.
- Nechte vychladnout a potřete zakysanou smetanou smíchanou s 1 sáčkem bio vanilkového cukru. Vanilkový cukr si můžete vyrobit i sami doma. Na závěr povrch poprašte skořicí pomocí sítka a dejte na chvíli vychladit do lednice.
Snadný, šťavnatý, vláčný :)
<p>Upečený moučník nechte vychladnout a jednoduše potřete lehce oslazenou zakysanou smetanou.</p>
<p>Hustá zakysaná smetana se dobře roztírá, pomocí lžíce můžete pár tahy vytvořit zajímavý efekt :)</p>
<p>Smetanu vždy přes sítko posypu mletou skořicí. Teď jsem to dělala venku a foukal vítr, proto je to nerovnoměrné :))</p>
<p>Dá se krájet hned, výborný je i druhý den. I přesto, že je jeho příprava tak jednoduchá, vypadá na talířku slavnostně :)</p>