11.03.2022 Kamila Metzová
Křupavé řízky, jejichž základ tvoří zdravý celer. Skvěle k nim sedne tradiční bramborová příloha "lepenice". Atraktivní jídlo plné chuti si můžete užít i bez masa.
Recept ve zkratce. Uvaříte do poloměkka plátky celeru v malém množství ochucené vody, vychlazené je pak obalíte a opečete na tuku z obou stran do zlatova.
U tohoto receptu nebudu psát přesné množství ingrediencí ani porcí. Jednoduše si vše přizpůsobte, kolik toho chcete dělat.
Na 1 běžnou porci dávám 2 větší půlkolečka celeru.
Na celerové řízky
Na lepenici
Doporučuji poměr na 500 g brambor 250 g zelí. Např.:
Když dávám k celerovým řízkům lepenici, ochucuji řízky jen solí. Pokud jako přílohu dávám tradiční bramborovou kaši nebo jen uvařené brambory, celerové řízky ochutím kromě soli také tímto mletým česnekem. Jeho použití je narozdíl od čerstvého česneku rychlé, praktické a chuť jemná.
Někdy se mi nechce (nebo nemám čas) restovat do lepenice cibulku. Znáte to. Loupání cibule, krájení, slzy a pozvolné míchání a zlátnutí cibulky. V tu chvíli sahám po své oblíbené směsi Brambůrek, která obsahuje smaženou cibuli, sušenou cibuli, majoránku, kmín, petržel a tak dále. Prostě vše, co raz dva pozvedne chuť brambor do výšin.
☝️Další úžasná obalovaná zelenina je tento obalovaný květák pečený v troubě. Vyzkoušejte.🙂
<p>Uvaření celeru je třeba vychytat. Nesmí být převařený, ale ani tuhý.</p>
<p>Šťavnatý celer s křupavou krustou. Toto je kukuřičná strouhanka, strouhanku zvolte podle toho, jak potřebujete...</p>
<p>Vláčné brambory a k tomu křupavé šťavnaté řízečky. Mňam!</p>