vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Křehký jablečný koláč bez lepku

13.02.2023 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty Bez lepku

Křehké těsto, šťavnatá jablečná náplň. To byl jeden z oblíbených moučníků našich babiček. Připravit ho můžete i v bezlepkové verzi a dopřát sobě či někomu blízkému vynikající GLUTEN FREE dezert k čaji či kávě s pořádnou porcí šťavnaté jablečné náplně. Vypadá a chutná "tradičně", proto ho ocení nejen celiaci.

** name

 Ingredience na střední formu cca 25 x 33 cm

Na těsto

Na jablečnou náplň

 Postup

  1. Máslo nechte lehce povolit a smíchejte ho s moukou, cukrem, žloutkem a práškem do pečiva. Vypracujte hladké vláčné těsto. Mělo by jít rukou krásně zfrormovat do koule. Z koule vytvarujte váleček, zabalte a dejte vychladit do lednice. Minimálně tak, aby těsto tak akorát ztuhlo a šlo rozválet.

  2. Zatímco těsto odpočívá, připravte si jablečnou náplň. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubo. Dejte je do většího hrnce a bez pokličky několik minut tepelně upravujte tak, aby lehce změkla a odpařila se z nich voda. Jablka ochuťte vanilkovým cukrem, skořicí a zahustěte 1 lžičkou škrobu. Ještě minutu míchejte a nechte vychladnout. Náplň případně doslaďte podle vašeho stylu.

  3. Polovinu těsta, možná o trochu více než polovinu, rozválejte a dejte do nepřilnavé pečící formy. Válečkem nebo prsty rozprostřete tak, aby bylo těsto všude a rovnoměrně. Naneste všechnu vychladlou jablečnou náplň. Druhou polovinu těsta buď jen rozválejte mezi pečícím papírem, přikryjte jablečnou náplň a povrch propíchejte vidličkou. Pro ozdobný efekt z plátu těsta udělejte pruhy našikmo je naskládejte na povrch moučníku.

  4. Aby povrch zezlátl. rozmíchejte si v misce žloutek s malinkým množstvím mléka a potřete těsto mašlovačkou. Pečte na 185 stupňů asi 35 minut.

  5. Moučník nechte zcela vychladnout a až pak krájejte. Ideální je připravit ho den předem, protože druhý den je ještě lepší.🙂

TIP č. 1

Jablečnou náplň můžete vytunit různými způsoby. Přirozenou sladkost dodáte rozinkami, extra šmrnc zase rozinkami namočenými v rumu. Extra vláčnost a sladkou chuť kyselým jablkům lze zajistit pořádnou lžící meruňkového džemu. Pokud, jako já, fandíte koření, nebojte se pro změnu ozvláštnit mletým kardamomem.

 TIP č. 2

U tohoto moučníku doporučuji použít bezlepkovou směs. Nestačí si říct "mouka jako mouka" a těsto umíchat z nějaké jednodruhové bezlepkové mouky. Mouky je ideální kombinovat a sázkou na jistotu je vychytaná směs Schär Mix C, která se perfektně hodí i na přípravu dortů a domácích cookies. Tato směs je běžně dostupná v eshopech, seženete ji také v regálech větších supermarketů v bezlepkové sekci nebo v menších prodejnách se speciální výživou.

☝️Další nápad na bezlepkový moučník? Vyzkoušejte tento slavnostní Bezlepkový čokoládový dort s pudinkovo máslovým krémem.

<p>Polovinu těsta rozprostřu na střední plech. Jde to pomocí prstů nebo válečku. Pak dám vrstvu zchladlé jablečné náplně.</p>

<p>Druhou polovinu těsta rozválím mezi dvěma pečícími papíry na tenkou placku a rozkrájím na proužky. Pokud se mi nechtějí dělat proužky, je možné jablka jen přikrýt plátem těsta, nebo těsto nastrouhat na hrubém struhadle.</p>

<p>Na těsto jsem použila bezlepkovou směs Schär MIX C, která byla vyvinutá přímo na pečení moučníků, sušenek a dezertů.</p>

<p>Aby povrch moučníku hezky zezlátl, stačí ho mašlovačkou před pečením potřít žloutkem rozšlehaným s malým množstvím mléka.</p>

<p>Kousky koláče je lepší jíst lžičkou. Hezky se krájí díky šťavnaté jablečné náplni.</p>

<p>Skvělý domácí koláč bez lepku, na kterém si pochutnají nejen celiaci. Mňam!❤️</p>