vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Křehké ovesné koláčky s džemem

30.05.2023 Kamila Metzová

Snídaně a svačinky Moučníky a dezerty

Základ těchto křehkých koláčků tvoří výživné celozrnné vločky. Můžete si je tedy bez obav dopřát i jako zdravou svačinku. Skvělou chuť jim dodají vlašské ořechy, sladkost zase džem. Vydrží křehké i několik dní. Nedrobí se a vydrží cestu i v krabičce.

 Ingredience na 13 až 14 koláčků (1 střední plech)

 Postup

  1. Ovesné vločky nasekejte na jemno. Je to třeba v případě, kdy použijete ovesné vločky celé. Nasekejte na jemno také vlašské ořechy.

  2. Spojte dohromady vločky, ořechy, povolené máslo, cukr či jeho alternativu, vejce, půl lžičky prášku do pečiva a vypracujte kompaktní těsto. Není ani tuhé, ani příliš mazlavé. Chce to chvíli ho propracovat...

  3. Těsto vytvarujte do válečku, zabalte a dejte důkladně vychladit do lednice.

  4. Váleček nakrájejte na plátky, z každého pak rukama vytvarujte kuličku. Do každé kuličky udělejte vařečkou důlek tak, aby dostatek těsta zůstal kolem dokola.

  5. Každý důlek naplňte pomocí malé lžičky džemem.

  6. Pečte na nepřilnavém plechu nebo plechu vyloženým pečícím papírem na 170 stupňů asi 25 minut. Koláčky musí zezlátnout. Pohledem poznáte, že jsou upečené...Nechte je chvíli vychladnout a až pak s nimi manipulujte.

TIP č. 1

Ovesné vločky jemné jsou pro mě velmi oblíbeným produktem. Kromě toho, že se skvěle hodí na přípravu domácích sušenek či flapjacků, připravuji z nich i palačinky, knedlíčky, nebo je večer zaliju tekutinou a ráno je snídaně připravená. Dále z nich ráda dělám vločkovou polévku, nebo je používám jako zahušťovadlo do různých zeleninových placiček. Jsou prostě všestranné. Preferuji ovesné vločky v bio kvalitě, které se u Countrylifu dají sehnat i v pětikilovém balení. A když mám po ruce ovesné vločky celé, jednoduše si je nadrtím v sekáčku...

 TIP č. 2

Kdyby vás, jako mě, náhodou zaskočilo, proč je tento džem bez přidaného cukru nazvaný "ovocnou pomazánkou", jedná se o legislativní záležitost. Paradoxem je, že džem, který neobsahuje přidaný cukr, momentálně není možné nazývat džemem. Pojem ovocná pomazánka tedy neznamená nějakou náhražku či "béčkovou řadu", ale naopak...🙂

☝️A co zkusit příště? Doporučuji vyzkoušet tytomandlové sušenky slazené čekankovým sirupem.

<p>Pro tento recept jsem použila ovesné vločky Countrylife. Mají je ve verzi klasické celé vločky a jemné. Obojí v bio kvalitě.</p>

<p>Ovesné koláčky jsem naplnila ovocným džemem Bioláda Zahrada, který je bez přidaného cukru. Jeho chuť je velmi dobrá, přirozená...</p>

<p>Těsto nejdříve propojím a ve tvaru válečku dám dostatečně vychladit do lednice. Váleček pak nakrájím na plátky a z nich pak dělám kuličky...Asi 13 až 14 kuliček, do kterých pak vařečkou udělám důlek.</p>

<p>Koláčky po upečení. Mohou pokaždé vypadat jinak. Záleží na vločkách, množství džemu...Když bude těsto dostatečně vychlazené, lépe si udrží tvar.</p>

<p>Když chci, aby ovesné koláčky vypadaly slavnostněji, ještě je na talíři něčím nazdobím. Může to být kousek ovoce nebo ovoce sušené mrazem.</p>

<p>Koláčky jsou křehké, přesto se vůbec nerozpadají. Vydrží dobré i několik dní, netvrdnou...👍</p>