Rychlý jogurtový moučník s broskvemi a mandlovou drobenkou
09.11.2021 Kamila Metzová
Moučníky a dezerty
Moučník snadný na přípravu. Díky jogurtovému těstu a bohaté vrstvě ovoce je krásně vláčný. Praktická hrnková receptura. Křupavá drobenka mu dodá tradiční nádech a šmrnc.
Ingredience
Používám menší plech nebo pekáč 34x26 cm
1 hrnek = 250 ml
- 2 hrnky polohrubé mouky (já dávám 1 hrnek polohrubé nebo špaldové a 1 hrnek alternativní mouky, např. čirokové)
- 300 g bílého jogurtu (kupuji velké balení jogurtu 400 g a z něj odeberu)
- 1 hrnek sypkého oslazovadla dle vašeho stylu (přírodní cukr, nebo alternativy v podobě xylitolu, erythritolu, stevie atd.)
- 2 vejce
- ½ hrnku oleje nebo jiného tuku dle vaší preference
- 1 prášek do pečiva (dávám bio)
- asi 450 g nakládaných broskví po odkapání (je to to větší balení)
- 1 tvaroh ve vaničce rozmíchaný s 1 žloutkem a lehce doslazený dle chuti
Na drobenku
Já ji dělám od oka a typově ji přizpůsobím druhu ovoce. Sladší broskve snesou méně sladkou drobenku. Naopak rebarbora potřebuje více dosladit.
- 80 g másla
- 80 g cukru nebo jiného preferovaného sypkého oslazovadla
- asi 140 g sypkých ingrediencí (kombinuji mouku a v robotu na jemno nasekané mandle)
Postup
- Vyšlehám vejce s cukrem nebo jiným sypkým oslazovadlem do pěny.
- Přidám olej, jogurt a postupně přisypu mouku s práškem do pečiva. Vymíchám do hladka.
- Těsto vliju na vymazaný a vysypaný menší plech. Lžící na těsto cik cak rozdělím 1 tvaroh rozmíchaný se žloutkem a lehce doslazený dle chuti. Bohatě posypu broskvemi pokrájenými na malé kousky.
- Ve větší míse prsty promnu lehce povolené máslo s cukrem, moukou a mandlemi, až vznikne drobenka. Neměla by být příliš suchá a moučná, ale ani až moc mastná.
- Peču v předem vyhřáté troubě na cca 180 stupňů asi 35 minut do zezlátnutí. Hotovo!
TIP
Díky jogurtu je těsto velmi vděčné, proto snese různé mouky. Moučník se povede jako celozrnný i jako bezlepkový. Zkuste jeden hrnek polohrubé mouky nahradit výživnou čirokovou moukou.🙂
☝️A co upéct šťavnatý jablečný moučník s bezlepkovou moukou? Vyzkoušejte strouhaný jablečný moučník z čirokové mouky.🙂
Ať se vám moučníky povedou!
<p>Vděčné jogurtové těsto a ovoce. Teď jsem použila kompotované broskve, v sezóně dávám jahody, třešně, rebarboru či čerstvé meruňky...</p>
<p>Peču asi 35 minut podle zvolené formy. Drobenka musí tak akorát zezlátnout.</p>
<p>Drobenku dělám pokaždé jinou. I dle typu zvoleného ovoce. K broskvím se perfektně hodí mandle. Drobenka je krásně křupavá a voňavá...</p>
<p>Plech používám menší. Je to vlastně pekáč, ve kterém dělám všechno. Vyhovuje mi, když je moučník vyšší...</p>
<p>Když se spojí šťavnatá vrstva ovoce s křupavou vyladěnou drobenkou...🙂</p>
<p>Mňam!🙂</p>