15.07.2022 Kamila Metzová
K výrobě hutné zdravé domácí pomazánky stačí známý "velký bílý kelímek" jogurtu. Po odkapání vznikne hutná hmota, kterou můžete dochutit cibulkou, bylinkami, kořením nebo ji jen tak namazat na chleba a posypat pažitkou. Geniálně jednoduché, lehké, výborné!
Na mísu dám větší sítko. To vyložím nějakou slabou látkou. Plátýnko, slabý bavlněný čtverec...(Jednou jsem ustřihla ze starého bílého bavlněného trička😀)
Do sítka vyklopím jogurt a nechám ho pár hodin odkapávat. Když ho nechávám přes noc, dám ho do lednice a ze shora přiklopím talířkem.
Hutnou jogurtovou hmotu používám jako základ libovolné pomazánky. Vynikající je ovšem nechat vyniknout chuť jogurtu a držet se pravidla "méně je více". Jen obyčejná cibulka udělá divy. Hotovo!
Vykapaný bílý jogurt nemusíte použít jen jako základ pomazánky. Dokáže zjemnit krémové zeleninové polévky, můžete s ním v talíři ozdobit boršč, nebo s ním uvnitř máznout palačinku...
Z tuhého jogurtového základu dělám pomazánku pokaždé jinou. Dospělým chutná ostřejší varianta s čerstvým česnekem, cibulkou, pepřem. Pro děti však připravuji jemnější variantu a jogurtovou hmotu jen decentně doladím DĚTSKÝMI bylinkami Eliška. Dětské bylinky Eliška nepálí a jsou vyladěnou kombinací bylinek, koření a sušené zeleniny, které z "obyčejného" jogurtu vykouzlí atraktivní mazadlo na oblíbené rýžové chlebíky.🙂
"Voda", která odkape z jogurtu, je syrovátka, která je nabitá biologicky aktivními látkami. Chuťově to není žádná hitparáda, ale můžete ji s klidem vypít.🙂
☝️Pro další verzi jogurtové pomazánky a extra výraznou chuť doporučuji vyzkoušet tuto bryndzovou pomazánku s jogurtem.🙂
<p>Cedník, velký bílý jogurt a plátýnko nebo kousek látky...</p>
<p>Jogurt nechám několik hodin nebo přes noc úplně vykapat...</p>
<p>Jogurtová hmota zbavená vody je tuhá mazlavá. Super základ pomazánky...</p>
<p>A teď přichází možnosti, s čím jogurtovou hmotu smíchat. Méně je více. Stačí cibulka nebo bylinky...</p>
<p>Jogurtový základ, jarní cibulka, kvalitní čerstvě namletý <a href="https://www.korenioddavidka.cz/eshop/pepr-barevny-do-mlynku#a_aid=nevim&a_bid=75e3fc7d">barevný pepř do mlýnků</a>, olivový olej a himalájská sůl. Vše dohromady jogurt perfektně ochutí.</p>
<p>Hutná konzistence, která drží na všem.</p>
<p>Pomazánka má sama o sobě strukturu i barvu díky cibulce, stejně ji ještě zdobím bylinkami. Skvělá je řeřicha.</p>
<p>Na bagetce, na chlebu, na křupavých chlebech... Mňam!</p>