24.07.2014 Kamila Metzová
To, že bychom všichni měli jíst více zeleniny, je jasná věc. Jedním z tipů je vyrábět zdravé domácí pomazánky se zeleninou. Třeba tuto extra jednoduchou...
Brokolice se právem řadí mezi superpotraviny, tedy potraviny z výjimečnými výživovými vlastnostmi. Je plná minerálních látek a vitaminů a patří mezi zdravotně nejpřínosnější zeleninu vůbec. Je také často zmiňována jako rostlinný zdroj vápníku. Ve srovnáním s mákem, semínky či mandlemi není jeho obsah tak vysoký, přesto je celkový přínos brokolice pro zdraví významný. Kromě toho, že obsahuje vlákninu, tak jsou zmiňované její protirakovinné účinky.
Tento recept slouží jako jednoduchá ukázka toho, jak rychle lze pomocí „obyčejné“ zeleniny vyrobit zdravou pomazánku. U brokolice je však zapotřebí dodržet základní pravdilo – méně je více. Krátce upravovat (neplatí pro dětské první příkrmy), aby se z brokolice nestala rozňahňaná tmavě zelená hmota a připravovat nejlépe nad párou, popř. jen v malém množství vody.
Zelenina je zdravá, měli bychom ji denně sníst dostatečné množství. Na některé členy rodiny však růžičky brokolice na talíři mohou působit jako červený hadr na býka. Odmítané potraviny je vhodné podávat opakovaně a v různých úpravách. Právě pomazánky mohou posloužit jako způsob, jak do nich zakamuflovat všemožnou zeleninu. Syrovou i tepelně upravenou.
<p>Jednodušší to snad být nemůže. Krátce povařenou brokolici (bez vody) rozmačkat či rozmixovat a spojit se sýrem...</p>