vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Jáhlové placičky na sladko

20.04.2023 Kamila Metzová

Bez lepku Snídaně a svačinky Sladká jídla

Jáhly jsou všestranné, praktické, výživné a chuťově příjemně nasládlé. Kromě klasiky v podobě jáhlové kaše se perfektně hodí na přípravu placiček. Když se opečou hezky do křupava a vytuní třeba hustou zakysanou smetanou a dobrým džemem, ani jedna nezbyde.

 Ingredience na 2 pánve placiček

 Postup

  1. Jáhly na sítku propláchněte horkou vodou a uvařte na mírném stupni podle návodu zcela do měkka. Většinou platí poměr 1:2. Tedy dvojnásobné množství vody. Uvařené jáhly nechte vychladnout.

  2. Do jáhel vmíchejte vejce, přidejte trochu skořice na ovonění a zahustěte postupně moukou. Hmotu je třeba pořádně propojit, propracovat. Správná konzistence je taková, že není měkká "matlavá", ale jdou z ní s citem tvarovat placičky.

  3. Placičky opékejte na pánvi na másle Ghí nebo vhodném oleji z každé strany do zlatova.

  4. Ihned servírujte a zdobte dle chuti a vašeho stravovacího stylu. Hodí se jogurt, Skyr, jemný tvaroh, džemy, ovocné zavařeniny, povidla či hustější sirupy jako je datlový nebo čekankový.

TIP č. 1

Jáhlové placičky lze pojmout i na slano. Uvařené jáhly se dají zakomponovat do různých karbanátků spolu se zeleninou, zkombinovat je se sýrem...Díky koření jim lze dát pokaždé jinou barvu i chuťový charakter...

 TIP č. 2

Když vařím celé obiloviny, ráda je volím v bio kvalitě. Když je ta možnost. Používám tyto JÁHLY od Countrylife a kromě placiček z nich dělám kaše, sladké nákypy, ale i slané náplně např. do pečených paprik. Jsou velmi výživné, syté a pro mě skvělým kompromisem plného spokojeného žaludku a chuti na něco sladkého. Když si v jáhlové kaši nechám změknout malou hrstku sladkých výrazných rozinek typu Thomson, je to báječné...

 TIP č. 3

Sladké sirupy můžete sehnat v mnoha variantách. Každý chutná jinak. K některým jídlům se hodí neutrální sirupy, jako např. rýžový nebo čekankový. Jinde zase oceníte specifickou výraznou chuť, kterou zajistí např. sirup javorový či datlový. Pokud si chcete rozšířit obzory, doporučuji prostudovat sekci Ochucovadla a sladidla na webu Countrylife. Já osobně datlový sirup používám i na pečení. Stačí přidat pár lžic do perníku či "banana bread" a moučník je hned vláčnější.

☝️Jako další výživnou "sladkost" doporučuji vyzkoušet tento Sladký chlebíček s kešu, banány a mascarpone krémem.

<p>Jáhly jsou přirozeně sladké, takže se hodí na sladké recepty. Stejně dobře je lze ovšem zkombinovat se zeleninou, sýrem a připravit na slano. Jáhly Countrylife jsou v bio kvalitě a to mi vyhovuje.</p>

<p>Jáhly jsou citlivé na skladování. Je výhodné nekupovat velké množství do zásoby, ale postupně dokupovat čerstvé.</p>

<p>Na prkýnku jsem z jáhlové hmoty vytvořila placičky a pak je opekla na másle Ghí.</p>

<p>Jednou z variant je potřít placičky džemem. Teď doma testujeme různé příchutě bio džemů od značky <a href="https://www.countrylife.cz/vyhledavani?q=dennree">Dennree</a>. Meruňkový patří mezi favority.👍</p>

<p>Placičky je skvělé doplnit hustým bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.</p>

<p>Výživné a syté sladké jídlo nebo svačinka. Mňam!</p>