vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Hustá žampionová polévka se smetanou a bramborami

12.09.2019 Kamila Metzová

Polévky

Sytá polévka k večeři se vždycky hodí. Tato krásně voní a chutná a vypadá tradičně, i když je netradiční :)

Nastanou v životě situace, kdy se nehodí či není možné použít jíšku či šlehačku, kdy je třeba polévku připravit bez lepku a také bez mléčného výrobku. I tak si lze vychutnat výbornou smetanovou polévku. Polévku lze zahustit mnoha aleternativními způsoby. Já jsem zvolila rýžovou moukou pro její neutrální chuť. Místo tradiční smetany jsem použila rostlinnou sojovou, do jiných receptů zase raději dávám ovesnou, kešu nebo kokosovou. Co se týče rostlinných smetan, je třeba vybírat vědomě a přečíst složení ...

Potřebujete

menší hrnec, pro více lidí množství ingrediencí zdvojnásobte

 Postup

  1. Brambory si oškrábu a nakrájím na menší kostičky. Dám je vařit do měkka do vývaru spolu s bobkovým listem a novým kořením.
  2. Mezitím si na pánvi připravím žampionový základ. Na jemno nakrájenou cibuli krátce orestuji na olivovém oleji, po chvíli přidám žampiony pokrájené na kousky. Dělám takové tlustší plátky překrojené napůl. Ochutím solí, pepřem, kmínem, restuji pár minut a odstavím.
  3. Hrnec s bramborami trochu zahustím, dle typu zahušťovadla případně krátce provařím. Pak už jen vsypu orestované žampiony a zjemním smetanou. Už nevařím...

Rychlá, snadná a vděčná polévka, kterou lze bez problémů připravit i bez bílé mouky a tučné smetany. Její základní kouzlo tvoří předem orestované žampiony, které zůstanou křehké a mají výraznou chuť.

<p>Polévku je zdravé, ale i hezké ozdobit na talíři zelenými bylinkami. Já jsem zrovna měla jen pár snítek pažitky, ale jinak bych to ozelenila mnohem více :)</p>

<p>Opravdu hustá, krémová a voňavá po žampionech :)</p>