vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Hummus - zdravá pomazánka z cizrny a sezamové pasty

18.04.2012 Kamila Metzová

Bez lepku Zdravé pomazánky Luštěniny

Už nevíte, co dát či namazat na pečivo? Sýry, šunka, klasické pomazánky, pořád to samé. Zkuste něco netradičního, avšak velice zdravého!

Už nevíte, co dát či namazat na pečivo? Sýry, šunka, klasické pomazánky, pořád to samé. Zkuste něco netradičního, avšak velice zdravého! Poslední dobou jsem si oblíbila hummus, který podávám jako pomazánku s celozrnným pečivem a zeleninou. Jedná se o hladkou hmotu z cizrny a pasty ze sezamových semínek známou pod pojmem „tahiny“.

Na základní hummus budete potřebovat

Postup

  1. Cizrnu přes noc namočte.
  2. Vodu vylijte, znovu zalijte vodou, přidejte 2 lžičky sody, která urychlí změknutí (není nutné) a zvolna vařte do měkka asi hodinu a půl až dvě. Vařte ji prostě tak dlouho, až změkne jak máslo. V polovině varu přidejte sůl.
  3. Získaný vývar slijte do hrnku.
  4. Uvařenou a vychladlou cizrnu rozmixujte do hladka. Musí se mixovat dlouho, abyste dosáhli opravdu jemné konzistence (alespoň 5 minut).
  5. V průběhu mixování přilijte trochu vývaru. Dle originální arabské receptury se však má přilévat opravdu ledová voda, aby hummus zůstal pěkně tuhý, ale zároveň krémový.
  6. Přidejte 1 lžíci sezamové pasty a šťávu z citronu. Znovu chvíli mixujte.
  7. Výsledné dochucení a doladění je na vás.

Pokud hummus připravíte jako pomazánku, tak je jasné, že bude tužší, aby dobře držel na pečivu. Pokud ho chcete vyzkoušet jako DIP, udělejte ho o něco řidší.

Kam hummus zařadit?

Hummus – nebo také hommos, Chumus, hommus. Základ arabské kuchyně, něco, co u nich nemůže na stole nikdy chybět. "Chumus" platí za národní jídlo Izraele, je velmi oblíbený v Libanonu i na Balkáně. U nás hummus zdomácněl jako pomazánka, na „východě“ se podává buď jako samostatné jídlo se salátem a pita chlebem, často jako předkrm, či dip k rozličným pokrmům z masa a zeleniny.

TIP

Když si nejste jisti, zda vám bude chutnat, můžete si ho poprvé vyzkoušet z konzervované cizrny. Seženete ji ve větších supermarketech nebo zdravých výživách.

<p>Cizrna po namočení</p>

<p>Tradiční servírování hummusu. Toto foto jsem si vypůjčila ze stránek tradiční libanonské restaurace. Ve světe naleznete specializované restaurace, které podávají pouze hummus v rozličných úpravách.</p>