29.03.2019 Kamila Metzová
Rukola. Listová zelenina jedinečné chuti, která se hodí především do těstovin a různých salátů. Ne každý se chce ale cítit jako králík a přežvykovat jednotlivé lístky. Řešením je vyrobit snadno z rukoly jednoduchou omáčku z pár ingrediencí známou jako pesto.
Tradiční zelené "Pesto alla genovese" se vyrábí z bazalky. Existují ale i jiné možnosti, které jsou zrovnatak hotové raz dva.
Základem úspěchu pesta je dodržování poměru surovin. Na 1 díl rukoly použijte 1 díl ořechů, 1 díl strouhaného parmazánu a 1,5 až 2 díly oleje.
Pesto smíchejte s noky nebo těstovinami a ihned podávejte. Můžete ho ale i skladovat ve skleničce, kterou zalijete olivovým olejem. Takto se pesto nemůže zkazit a vydrží v lednici i několik dní.
No není to paráda mít doma připravené jídlo na stole do 10 minut?
<p>Celozrnné těstoviny mají nižší glykemický index, více vlákniny a živin, takže vás zasytí na delší dobu.</p>
<p>Během minuty máte připravenou zdravou omáčku na jakékoliv těstoviny či noky. Pestem ale můžete potřít i rozpečené bagetky, nebo jej před zapečením máznout do toustů.</p>
<p>Správné pesto není ani příliš tuhé, ani tekuté. Krásně obalí každý kousek těstoviny a drží na ní. Rychlé, jednoduché, zdravé :)</p>