vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Domácí mléčný řez - velmi jednoduchý na přípravu

02.02.2019 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Kdo by neměl občas chuť na něco dobrého. Obzvlášť děti! Domácí mléčný řez může být výbornou alternativou kupovaných pochoutek. Ať už jde o to dopřát jim "něco na zub", nebo je zavolat na cool svačinu :)

Příprava těchto řezů je opravdu jednoduchá. Jednoznačnou výhodou oproti kupovaným je jejich příznivá cena a také možnost ovlivnit druh a kvalitu vstupních surovin ( lze je udělat i bezlepkové atd.)

Pokud byste chtěli řezy připravit pro více malých kamarádů, množství jednoduše zdvojnásobte. Místo jednoho plechu upečete dva a pak je jen spojíte.

Já osobně nerada dělám větší množství, které pak svádí ke zbytečnému "tláskání" navíc. Vyhovuje mi upéct pouze 1 plech placky, kterou pak překrojím napůl a je to pro děti tak akorát.

Na 10 kousků budete potřebovat

Na těsto

Na náplň

Postup

  1. Vejce s cukrem ušlehejte do pěny, přidejte olej a zlehka zapracujte prosátou mouku s kakaem a lžičkou kypřícího prášku.
  2. Těsto rozetřete v tenké vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 8, max. 10 minut. Vyklopte na tác, sloupněte pečící papír a nechte vychladnout.
  3. Připravte si krém tak, že do hladka rozmícháte tvaroh s povoleným máslem a na závěr vlijete smetanu ke šlehání a společně prošleháte tak, aby smetana zhoustla. Oslaďte. Krém si můžete připravit i podlé svého, podstatné je to, aby byl schopný po zchladnutí dostatečně ztuhnout.
  4. Upečenou placku překrojte na půl. Jednu půlku potřete krémem a přiklopte tou druhou.
  5. Dejte zchladnout na pár hodin do lednice a pak nakrájejte na obdélníčky.

Tyto řezy se nerozpadají, dají se bez problémů jíst rukou a líbí se pro svůj atraktivní vzhled především dětem.

<p>Těsto je na plechu v tenké vrstvě, je tedy upečené během 8 minut.</p>

<p>Krém na mléčný řez může mít více podob. Klasikou je kombinace másla, smetany a tvarohu. Lze také vynechat máslo a pro "zpevnění" krému použít želatinu nebo vločky agar agar.</p>

<p>Někdy se mi povedou tlustší, jindy tenčí, někdy dám o trochu více krému, jindy méně. Rozhodně nevypadají pokaždé úplně stejně. Není to totiž žádný přesný průmyslový produkt, ale domácí moučník, který udělá radost nejen dětem :)</p>