vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Domácí krupicové noky se zeleninou a bylinkovým máslem

12.08.2018 Kamila Metzová

Když už vás těstoviny nebaví, zkuste si vyrobit domácí krupicové noky. Jejich výhodou je to, že si můžete pohrát s konzistencí i složením.

Krupice je dobrým základem mnoha noků a knedlíčků do polévek. Neznamená to ale používat jen bílou pšeničnou krupici. Ráda zčásti používám celozrnnou špaldovou krupici nebo také pohankovou krupici. Noky jsou křehké, máslové a špetka muškátového oříšku jim dodá šmrnc.

Tentokrát jsem je smíchala s orestovanou zeleninou a na kostičky nakrájenou šunkou nejvyšší jakosti.

Budete potřebovat

Na jemné krupicové noky

Dále

Postup

  1. Do hrnce vlijte mléko, přidejte máslo a sůl. Zahřejte a vsypte krupici. Minutu povařte a vymíchejte do hladka.
  2. Směs nechte zchladnout a přidejte rozšlehaná vejce, polohrubou mouku a špetku muškátového oříšku.
  3. Hmotu protlačte do vroucí osolené vody přes sítko na halušky. Noky povařte 3 minuty, sceďte a propláchněte studenou vodou.
  4. Na pánvi orestujte zeleninu se šunkou, ochuťte kořením a přidejte lžíci bylinkového másla, které jste si připravili promícháním másla s na jemno nasekanými čerstvými bylinkami a mořskou solí.

Chuť domácích noků, orestované zeleniny a másla s vůní bylinek je báječná.

<p>Těsto na domácí noky lze zlehka protlačit přes sítko na halušky. Je to minuta práce, která stojí zato.</p>

<p>Noky lze promíchat se špenátem, čerstvým sýrem nebo je dát jako přílohu k rajčatové omáčce. Doporučuji vždy přidat zeleninu a bílkovinu, která může mít formu masa, ryby, vejce nebo tofu.</p>