29.09.2019 Kamila Metzová
Kedlubna. To je takový vděčný zeleninový univerzál. Vyrobíte z ní kedlubnové zelí, polévku, placičky, můžete ji plnit, použít jako základ na lasagne a vyrobit z ní třeba i chipsy. Jsou báječné!
Rovnou upozorňuji, že pokud plánujete párty pro 10 lidí a chcete je ohromit "něčím novým" a zvolíte kedlubnové chipsy, tak to není nejlepší nápad. Potřebovali byste tak 15 plechů :)
Tento recept se ale skvěle hodí, když chcete připravit "nějaké zobání" pro 2, zrovnatak se ale hodí, když chcete tvořit s dětmi a seznámit je zábavnou formou s touto zeleninou. Z kedlubnové polévky pravděpodobně skákat radostí nebudou, křupavé lupínky by však mohly zaujmout :)
1 plech lupínků = 1 střední kedlubna
Některé recepty doporučují péct na 200 stupňů po dobu 15 minut, podle mě se ale tímto způsobem lupínky spíše spálí a nejsou křupavé. Vyzkoušejte, který způsob bude vaší troubě vyhovovat.
Dají se dokonce koupit i speciální děrované pláty do trouby určené k pečení zeleninových lupínků zcela bez oleje.
Skvělý způsob, jak si pohrát s kedlubnou a dát si zároveň něco zdravého na zub :)
<p>Kedlubnu jsem nakrájela na stejně tenké plátky. Ty jsem pak dala do dózy spolu se solí, olivovým olejem a trochou kari koření.</p>
<p>Jak přesně, nakolik a jak dlouho je potřeba poprvé otestovat. Každá trouba je jiná. Mně se osvědčilo péct na málo a déle. Vzhled lupínků napoví.</p>
<p>Samozřejmě jich z jednoho plechu není celá hromada, ale méně je více :)</p>
<p>Křup :)</p>