Kedlubna. To je takový vděčný zeleninový univerzál. Vyrobíte z ní kedlubnové zelí, polévku, placičky, můžete ji plnit, použít jako základ na lasagne a vyrobit z ní třeba i chipsy. Jsou báječné!
Rovnou upozorňuji, že pokud plánujete párty pro 10 lidí a chcete je ohromit “něčím novým” a zvolíte kedlubnové chipsy, tak to není nejlepší nápad. Potřebovali byste tak 15 plechů 🙂
Tento recept se ale skvěle hodí, když chcete připravit “nějaké zobání” pro 2, zrovnatak se ale hodí, když chcete tvořit s dětmi a seznámit je zábavnou formou s touto zeleninou. Z kedlubnové polévky pravděpodobně skákat radostí nebudou, křupavé lupínky by však mohly zaujmout 🙂
Potřebujete
1 plech lupínků = 1 střední kedlubna
Kedlubnu
Olivový olej
Sůl, kari koření (nebo jiné)
Pečící papír
Postup
Kedlubnu oloupu, překrojím napůl a nakrájím na slabé plátky. Důležité je, aby všechny plátky měly stejnou tloušťku. Někdo používá speciální krouhač.
Plátky pak dám do uzavíratelné dózy, pokapu olivovým olejem, ochutím solí, lehce kari kořením. Dózu zavřu a pořádně protřepu, aby se každý lupínek obalil.
Lupínky pak vyskládám na plech vyložený pečícím papírem. Neměly by se překrývat.
Mně se osvědčilo péct na 160 stupňů asi 40 minut.
Některé recepty doporučují péct na 200 stupňů po dobu 15 minut, podle mě se ale tímto způsobem lupínky spíše spálí a nejsou křupavé. Vyzkoušejte, který způsob bude vaší troubě vyhovovat.
Dají se dokonce koupit i speciální děrované pláty do trouby určené k pečení zeleninových lupínků zcela bez oleje.
Skvělý způsob, jak si pohrát s kedlubnou a dát si zároveň něco zdravého na zub 🙂