26.01.2023 Kamila Metzová
Bez lepku Zdravé pomazánky Snídaně a svačinky
Raz dva hotový luštěninový dip, jehož základ tvoří velké máslové fazole. Sušená rajčata jsou zárukou nejen výrazné chuti, ale i pěkné barvy. Se špalíčky zeleniny či křupavými tyčinkami máte na stole zdravou svačinku nebo zajímavou chuťovku při oslavách.
Cílem tohoto receptu je ukázat, že dip lze velmi jednoduše připravit i v čistě rostlinné verzi bez potřeby mléčných výrobků, majonéz či tofu.
Dalším cílem je vyzdvihnout 2 ingredience, produkty, které velmi často používám a mám je v šuplíku v zásobách.
První z nich jsou velké bílé máslové fazole. I když mnoho druhů luštěnin ráda připravuji "od nuly", t.z. namáčím je přes noc a vařím, máslové fazole mi vyhovují připravené vždy po ruce. Tzv. RTE = "ready to eat". Během minutky je mohu použít na pomazánku, hodit do gulášovky, bramboračky, salátu, nebo z nich vyrobit chalupářský eintopf. Jsou syté, obsahují mnoho vlákniny, bílkovin a mají své místo v racionálním jídelníčku.
Druhý zajímavý produkt jsou sušená rajčata. Z obchodů je nejčastěji znáte ve skleničce nakládané v oleji. Jejich výhodou je, že jsou hned k použití, vláčné díky oleji. Nevýhodou je na druhou stranu opět ten olej. Často vyteče, kápne kam nemá...Skvělá jsou proto "suchá" sušená rajčata, která můžete vzít kamkoliv s sebou a po otevření se nikdy nezkazí. Jediné, co je třeba udělat, je zalít je před použitím horkou vodou, aby změkla. Já sušená rajčata používám především jako ochucovadlo a doplněk různých jídel. Chuťově pozvednou krémovou mrkvovou polévku, perfektně vyladí "nudný" kuskus, šmrnc dodají pomazánce z červené čočky či tuňákové pomazánce.
Máslové fazole a sušená rajčata si také skvěle rozumí a připravila jsem z nich tento dip, který se hodí i jako pomazánka na topinky.
Jako první sušená rajčata zaliju horkou vodou a nechám chvíli změknout, aby šla do lehce rozmixovat.
Fazole sliju, dám je do menší vyšší nádobky, přidám olivový olej a rozmixuji na jemný krém. Pak přidám změklá rajčata a opět mixuji do hladka. Dochutím podle situace troškou citronové šťávy, solí, pepřem, případně doladím hustotu.
V misce ozdobím čerstvými bylinkami dle chuti a sezóny a servíruji se zeleninou. Hotovo!
Dip můžete nabírat nejen zeleninou, ale i pevnými křupavými tyčinkami. My máme doma nejraději tyto bezlepkové Crispins s amarantem
Dip použijte jako mazadlo do tortill a vytvořte si tak praktický obědový "to-go"wrap. Stačí do tortilly kromě toho zamotat několik listů salátu, opečené tofu nebo vejce, proužky zeleniny a hotovo.
Dipem můžete potřít kromě tortilly také tenký chléb LAVAŠ, který je typický pro arménskou kuchyni a balí se do něj různé ingredience. Seženete ho např. v bio prodejnách Countrylife.
☝️A co příště vyzkoušet zase jinou formu luštěnin ve spojení se zeleninou? Doporučuji mrknout na cizrnové placičky s pečenou zeleninou.
<p>2 produkty, které mám vždy v zásobách. Velké máslové fazole "ready to eat" a sušená rajčata, která jsou perfektní do dipů, pomazánek, těstovin či salátů. Vnímám je jako výrazné "ochucovadlo". Jak ty fazole, tak rajčata jsou z prodejny biopotravin Countrylife.</p>
<p>Velké bílé máslové fazole la BIO IDEA jsou skvělé v tom, že drží tvar. Nečeká vás žádná fašírka po otevření balení. U pomazánek a dipů je mixuji, takže je to jedno. Dávám je však také do gulášovek a eintopfů, kde jim velmi sluší, že zůstávají v celku.</p>
<p>Práce s tyčovým mixérem na pár minut. Hustotu konzistence na závěr doladím podle toto, zda budu dip mazat do tortil, nebo do něj budeme namáčet tyčinky či zeleninu.</p>
<p>Když chci, aby byl dip ještě výraznější. Přidám pro chuť i barvu trochu mleté uzené papriky. Proužky či špalíčky křupavé zeleniny k němu perfektně sednou.</p>
<p>Já dip ráda ještě dozdobím olivovým olejem, čerstvě namletým pepřem a zelenými bylinkami. Oku lahodící porce vlákniny. Mňam!</p>