02.12.2020 Kamila Metzová
Jednoduchý recept na tradiční indický pokrm. Dhál je chuťově bohatý, krémový, sytý... A porce luštěnin v jídelníčku je zajištěná.👍
Fazole mungo mají mnoho nutričních benefitů a patří do zdravého jídelníčku. Nejoblíbenější je jejich konzumace v naklíčené podobě nebo ve formě dhálu. Dhál, nebo také dhal či dal, je luštěninová kaše. Ta se v Indii tradičně připravuje především z munga.
Mungo můžete koupit buď celé nebo půlené. Půlené mungo je rychleji rozvařené a dhal je přirozeně kašovitější. Pokud vám vyhovuje více struktury, doporučuji přípravu z celého munga.
Dhál s oblibou připravuji také v pomalém hrnci. Je to velmi praktické a šetří to čas.
Garam masala je běžně dostupná směs koření. Její složení se liší, má více variant. Obecně obsahuje koriandr, římský kmín, nové koření, muškátový oříšek, pepř, kardamom, hřebíček, fenyklový a bobkový list.
☝️Další variantou na toto vděčné a syté jídlo je dhal z velkozrnné hnědé čočky s rajčaty.🐭
Ať se vám jídlo povede!🙂
<p>Bohatá výrazná chuť, krémová konzistence. Vynikající hřejivé jídlo, ke kterému se hodí rýže Basmati nebo indický chléb Naan. 👍</p>