vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Čočkové těstoviny s pečenou zeleninou a sýrem cottage

04.06.2020 Kamila Metzová

Těstoviny Hlavní jídla

Voňavá pečená zelenina, ochucený bylinkový sýr cottage a čočkové těstoviny jsou skvělým základem pro snadné a výživné jídlo.

Čočkové těstoviny jsou výbornou a zajímavou alternativou tradičních těstovin. Jejich chuť je příjemná, můžete je tedy velmi snadno zakomponovat do běžných receptů. 👍

Přesné množství ingrediencí by u tohoto receptu bylo zavádějící. Množství těstovin, zeleniny a cottage a jejich poměr si uzpůsobte podle toho, zda jídlo připravujete k obědu či k večeři a také podle vašich stravovacích preferencí a cíle. 🙂

 Ingredience

 Postup

  1. Nejdříve si připravím zeleninu. Nakrájím ji na kousky, cukety včetně slupek. Druhy střídám a kombinuji podle barev i chuti. Zeleninu dám do nepřilnavého pekáčku, ochutím kořením, zakápnu olivovým olejem a dám péct na 180 stupňů asi na 30 minut. Někdy nechám i déle podle druhů zeleniny.
  2. Pak už jen uvařím čočkové těstoviny podle návodu. Obvykle se vaří kratší dobu, než tradiční těstoviny. Dbám na to, aby zůstaly "na skus".
  3. Sýr cottage (1 nebo 2 balení podle počtu porcí) dám do misky a ochutím solí, česnekem, olivovým olejem a řeřichou. Česnek někdy vynechám, jindy dám zase jarní cibulku i s natí.
  4. Ve velké pánvi jemně promíchám těstoviny, zeleninu s ochuceným cottage a pokud je třeba, tak ještě krátce prohřeji. Hotovo!

Jednoduché, výborné. 🙂

<p>Zeleninu peču pokaždé jinou. Podle sezóny, chuti a dostupnosti. Papriky, dýně, cukety, rajčata, mrkev, lilek, květák, petržel...a tak dále...</p>

<p>Volbou číslo 1 by vždy měla být základní surovina jako čočka, cizrna, kukuřice apod. Čočkové těstoviny jsou ale fajn nápad "jak sníst luštěninu" a tím pádem i více bílkovin a vlákniny...👍</p>

<p>Malinké mínus červená čočka má! Po uvaření ztratí tu svoji zářivou barvu... Ale tak zas je nenápadná. To se také může hodit. 🤗</p>

<p>Upečená zelenina. Pekla jsem ji s olivovým olejem a ochutila kořením. Může se k ní samozřejmě také přidat cibule, česnek... Zakápnout se také může ochuceným olivovým olejem, který si můžete vyrobit doma. Do oleje se dají naložit bylinky, chilli, česnek ...</p>

<p>Sýr cottage. Od každé značky chutná jinak. Fakt. Je třeba kupovat různé a najít si "ten svůj". Mně vyhovují ty smetanovější více do sladka. Cottage je ale obecně neutrální, proto se dá dochutit jak je libo. Já jsem teď zvolila kombinaci olivového oleje, řeřichy a soli ...Stačí...🙂</p>

<p>Pak už jen v hluboké pánvi vše smíchám dohromady. Když je potřeba, krátce ještě trochu společně prohřeju.</p>

<p>Zelenina se peče sama, těstoviny jsou uvařené za 5 minut. Velmi bezpracné! 🙂👍</p>