vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Celozrnný margot koláč

25.04.2012 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Margot koláč v celozrnné variantě. Patří k více sladkým moučníkům.

Tyčinka Margot je kalorickou bombou. Pokud ji ale nastrouháte do koláče, kterého máte celý plech a rozdělíte se s ostatními, tak to tak strašné není. Zvykla jsem si tento koláč péct jako celozrnný ze špaldové mouky. Špaldová mouka k této chuti skvěle sedí a mlsání je alespoň o něco zdravější :)

Budete potřebovat

(1 hrnek = 250 ml)

Na těsto
Na domácí čokoládovou polevu

Postup

  1. Ušlehejte vejce s cukrem.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience a pomocí ručního mixéru ušlehejte do hladka.
  3. Na závěr přidejte na hrubo nastrouhanou tyčinku Margot.
  4. Těsto vylijte na vymazaný a vysypaný klasický plech.
  5. Pečte na 160° (horkovzdušná) nebo 170° elektrická cca 25 minut.
  6. Připravte si domácí kakaovou polevu tak, že v kastrůlku rozpustíte máslo, přidáte cukr, kakao a 1 lžíci mléka rozmíchanou s 1 lžící škrobu. Prohřejte, přidejte rum a vymíchejte do hladka. Polijte koláč a nechte zatuhnout.

Moučník je celkem křehký a poleva zcela nezatuhne, zůstane měkká.

Dobrou chuť :)

<p>Špaldová mouka se výborně hodí k pečení. Chutná jinak než klasická pšeničná mouka. Proto ji nepoužívám do bábovek, ale spíše do "tmavších těst". </p>

<p>Na hrubo nastrouhaná "Margotka" je to poslední, co se do těsta přidává. Moučník je celkově více kalorický, pokud ovšem nesníte celý plech, tak buďte v klidu ;) </p>