22.04.2012 Kamila Metzová
Mák je významným zdrojem vápníku. Zkuste ho zabalit do výborného celozrnného závinu.
Asi před rokem jsem se rozhodla upéct celozrnný a super zdravý závin :) Vše vypadalo skvěle do té doby, než jsem se pokusila závin přendat na plech. Závin se doslova rozpadl a roztrhal na malé kousky. Tím chci říct, že bez dobrého těsta se neobejdete :) Zkoušela jsem tedy jinou recepturu. Cílem bylo vypracovat těsto, které bude celozrnné, ne příliš tučné, ale aby se s ním dobře pracovalo. A já ho mám! V této variantě je s makovou náplní a višněmi. Můžete ho samozřejmě udělat jen s makovou náplní nebo jako štrůdl.
Višně na závěr (vypeckované)
I když si většina lidí myslí, že nejlepším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, není to pravda. Na prvním místě v obsahu vápníku je totiž mák, který ho obsahuje až dvanáctkrát více než mléko. U malých dětí si na mák ovšem dejte pozor. Mák je považovaný za alergen a v mnoha případech skutečně alergickou reakci vyvolává. Pokud se tedy rozhodnete mák dětem podat, postupujte klasicky jako u zavedení nové potraviny. Dejte dítěti kousek a sledujte případné reakce.
Autor: Kamila Metzová
<p>Celozrnné těsto na závin. V tomto případě jsem použila celozrnnou pšeničnou mouku. Výborná by byla také celozrnná špaldová. </p>
<p>S těstem se velice dobře pracuje, netrhá se.</p>
<p>Makovou náplň namažte na závin již vychladlou. Sladkou si ji udělejte, jak vám vyhovuje. V těstě ale žádný cukr není. </p>
<p>Jednu stranu přeložit, pak druhou, zahnout okraje a je hotovo :)</p>
<p>Z tohoto množství těsta uděláte buď jeden velký závin, jako je na obrázku, nebo dva malé. </p>
<p>No není k zakousnutí? :)</p>