14.04.2014 Kamila Metzová
Zkuste udělat z obyčejných brambor zajímavou a chuťově atraktivní přílohu + TIP, jak vlastně nejlépe vařit brambory.
Když se nechystáte nikam na jednání či rande, zkuste si jako přílohu připravit tyto výborné brambory. Kombinace výrazné petržele a česneku dodá celému jídlu extra chuť. Co dobrého by se k těmto bramborám hodilo? Třeba oblíbené placičky z červené čočky a zeleniny, případně cuketové placičky nebo obalovaná treska pečená v troubě, která je i na fotce.
Výhodou domácí studené omáčky na brambory je, že to není mrtvá bílá hmota, ale naopak obsahuje celkem zajímavé spektrum živin. Petržel, česnek a panenský olivový olej obsahují velké množství biologicky aktivních látek a díky kombinaci jogurtu a panenského oleje má omáčka krémovou konzistenci a není „jalová“.
Brambory by se měly v první řadě vařit s kmínem. Nejde jen o chuťové zatraktivnění, důvod je i zdravotní. Kmín ruší účinky solaninu, který se může v bramborách vyskytovat. Z pohledu zachování živin je pak nejméně efektivní vařit oloupané a nakrájené brambory ve větším množství vody, naopak nejvíce efektivní je vařit brambory v páře i se slupkou, díky čemuž většinu živin nevylijeme do dřezu ...