Bramboráky s hlívou ústřičnou
30.12.2021 Kamila Metzová
Bez lepku
Přílohy
Bez masa
Hlavní jídla
Jeden z atraktivních způsobů, jak do jídelníčku zapojit hlívu ústřičnou. Orestovaná hlíva spolu s cibulkou dodají bramborákům skvělou chuť, vlákninu i živiny navíc. Bramboráky jsou krásně křupavé.
Ingredience
- Půl kila brambor
- 1 balení hlívy ústřičné (měla jsem vaničku, bylo to něco přes 100 g)
- 1 větší nebo 2 menší cibule
- 2 vejce
- 2 až 4 stroužky česneku
- Na dohuštění asi 3 lžíce suché ingredience (Já jsem dala 2 lžíce jemně mletých ovesných vloček a 1 lžíci čirokové mouky)
- Na dochucení sůl, pepř, drcený kmín, majoránka
- Tuk na opečení hlívy a smažení bramboráků (Dala jsem kombinaci oleje a másla Ghí)
Postup
- Hlívu nakrájím na drobné kousky včetně noh, odkrojím jen ty tuhé spojené konce. Cibuli oloupu a nakrájím na malé kostičky. V pánvi rozpustím lžičku přepuštěného másla a pár minut restuji cibuli, až zesklovatí. Přidám hlívu a míchám a restuji, až změkne a trochu se opeče. V průběhu opékání ochutím solí, pepřem a drceným kmínem. Někdy dám ke konci i trošku mleté papriky.
- Brambory oškrábu. Polovinu nastrouhám na hrubo a polovinu na jemno. Z brambor vymačkám přebytečnou vodu.
- Teď už jen v míse vše promíchám dohromady a ochutím. Nastrouhané brambory spojím s houbovou směsí, přidám 2 vejce, ochutím solí, pepřem, dostatečným množstvím majoránky a prolisovaným česnekem.
- Podle situace a konzistence hmoty ještě lehce dohustím cca 2 lžícemi jemných ovesných vloček a 1 lžící mouky. Já jsem dala bezlepkovou čirokovou. Směs je třeba nechat pár minut odležet, aby vločky nasákly tekutinu.
- Lžící nabírám směs a tvořím malé bramboráčky. Ty opékám z obou stran na dostatečném množství tuku. Menší bramboráky se mi lépe obrací. Odkládám je na papírovou utěrku, aby nebyly mastné. Hotovo!
K těmto bramboráčkům je skvělý domácí dip z jogurtu. Jogurt jsem rozmíchala s čerstvým smetanovým sýrem a ochutila kořením.🙂
☝️Co se dá ještě přidat do bramboráků? Třeba zelí. Vyzkoušejte tyto zelné bramboráky.🙂
Ať se vám bramboráky povedou.🙂
<p>Cibuli nakrájím na drobné kostičky a orestuji je, až zesklovatí.</p>
<p>Hlívu nakrájím na drobné kousky. Odkrojím jen spodek, jinak hlívu nakrájím včetně nožiček.</p>
<p>K lehce opečené cibuli přidám hlívu a restuji asi 5 minut. V průběhu restování ochutím solí, peřem, drceným kmínem a troškou sladké mleté papriky...</p>
<p>Půl kila brambor oloupu a nastrouhám. Část nastrouhám na hrubo a část na jemno...</p>
<p>Hlíva, půl kila brambor a 2 vejce...</p>
<p>Směs ještě lehce dohustím 2 až 3 lžícemi "suché směsi". Může to být mouka, jemné ovesné vločky nebo třeba kukuřičná strouhanka.</p>
<p>Bramboráky opékám na tuku, který se nepřepaluje. Někdy je i kombinuji. Dávám třeba olej a máslo Ghí.</p>
<p>Odložím na papírovou utěrku, aby se odsál tuk.</p>
<p>Výborné jsou jen tak samotné...</p>
<p>Můžete je doplnit také o zeleninu a ochucený jogurtový dip. Mňam!</p>