vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Banánové lívanečky z kysaného podmáslí - slazené tmavým Agávovým sirupem

21.06.2023 Kamila Metzová

Snídaně a svačinky Moučníky a dezerty

Extra vláčné lívanečky. Základ těsta tvoří zakysané podmáslí, které jim dodá speciální chuť. V každém lívanečku jsou zapečená kolečka banánu. Díky tomu jsou uvnitř hezky mazlavé a nejsou tuhé...Perfektně je dozdobí i dosladí tmavý agávový sirup, který vyniká výraznou chutí.

Banánové lívance jsou většinou ty, které mají v tradičním těstě rozmixované banány. Tyto jsou úplně jiné. Jak díky podmáslí, tak banánu, který je zapečený uvnitř. Buď můžete tvořit minilívanečky, nebo je upéct v klasické velikosti. Podle toho jen dovnitř dáte přiměřené množství koleček banánu.

 Ingredience na 4 porce

 Postup

  1. Pomocí metličky nebo mixéru vytvořte z podmáslí, vajec, mouky a půl lžičky kypřícího prášku hladké těsto. Hustotu musíte doladit podle druhu mouky. Těsto je hustější, krémové, rozhodně snadno neteče.

  2. Rozpalte si nepřilnavou pánev nebo palačinkovač a lžící nanášejte těsto. Pokud je to u vaší pánve třeba, vytřete ji Ghí máslem. Buď můžete dělat větší lívanečky nebo menší. Na 1 minilívaneček dejte 1 lžíci těsta. Jakmile těsto nanesete na pánev, položte na něj 2 kolečka banánu. Ihned zakápněte ještě trochou těsta, aby se banán schoval. Jakmile spodek zatuhne, každý lívaneček otočte a opečte i z druhé strany.

  3. Každou porci dle chuti ozdobte trochou skořice. Dle situace můžete doplnit jogurtem, bobulovitým ovocem. Zakápněte tmavým agávovým sirupem, který má výraznou chuť.

TIP č. 1

Agávový sirup je zahuštěná šťáva z kaktusů Agáve. Jedná se o sirup s nejvyšší sladivostí. Koupit můžete buď Agávový sirup světlý nebo Agávový sirup tmavý. Tyto sirupy se liší svojí chutí. Světlý je jemný, více neutrální a je dobré ho použít tam, kde nechcete ovlivnit chuť jídla. Tmavý sirup má výraznější karamelovou chuť a zaslouží si být tam, kde má šanci vyniknout. Jako jsou třeba tyto banánové lívanečky.

 TIP č. 2

Skvělým tukem k opékání je přepuštěné máslo Ghí. Jak vidíte na fotkách u receptu, použila jsem Ghí v bio kvalitě od Countrylife. Výhodou Ghíčka je jeho tepelná stabilita a odolnost vůči přepálení. Další skvělou vlastností je jeho výjimečná chuť a také to, že není třeba ho uchovávat v lednici. Jen tak se totiž nezkazí...

☝️Nápad na další zajímavý dezert? Doporučuji vyzkoušet tyto Blondies s tahini z černého sezamu.

<p>Lívanečky můžete dělat veliké, jak vám vyhovuje. Já jsem dělala menší. 1 lívaneček je 1 lžíce těsta a 2 kolečka banánu.</p>

<p>Jsou upečené raz dva. Minilívaneček, ve kterém je schovaný banán...</p>

<p>Dle použité pánve je možné lívanečky péct jak na sucho, tak na přepuštěném másle Ghí. To jim dodá super chuť navíc.</p>

<p>Když lívanečky peču na sucho, pokapu je nejen tmavým javorovým sirupem, ale potřu je i troškou Ghíčka.</p>

<p>Lívanečky jsou vláčné, vydatné. Pokud potřebujete ještě nějakou bílkovinu navíc, stačí je dozdobit hustým bílým jogurtem, Skyrem nebo Ricottou.</p>

<p>Tmavý agáve sirup lívanečky krásně ozdobí i dosladí. Pro barvy navíc můžete přidat lístky máty nebo pár bobulí ovoce dle sezóny. Mňam!</p>