08.08.2018 Kamila Metzová
Tradiční mexický dip je jedna z nejdokonalejších variant, jak zdravě zpracovat avokádo. Kombinace máslově jemné chuti avokáda a dalších výrazných ingrediencí má ten správný říz.
O avokádu ráda tvrdím, že to je nejzdravější konzerva na světě :) Jedná se o ojedinělý druh ovoce doslova nabitý živinami. Má nízký obsah cukru, hodně vlákniny, nízký glykemický index, pomáhá tedy udržet delší pocit sytosti.
Avokádo je perfektním zdrojem zdravých tuků a antioxidantů, je tedy velmi výhodné jíst ho pravidelně.
Ve variantě quacamole navíc silně posiluje umunitu, protože cibule, chilli i česnek jsou známá přírodní antibiotika. Prostě pekelná čtyřkombinace.
Běžně můžete sehnat 2 druhy avokáda. Avokádo určené k dozrání doma nebo avokádo určené k okamžité konzumaci. Když si zvyknete avokádo zařadit jako pravidelnou součást jídelníčku, velmi brzo vychytáte, které koupit a kdy ho jíst, aby bylo tak akorát. Ani syrové, ani blátivé přezrálé.
Tradičně se quacamole podává v mističce spolu s kukuřičnými chipsy "nachos", já ho ale využívám spíše jako pomazánku, která je velmi zdravá a rychle hotová :)
<p>S rozmačkaným avokádem se dá vymyslet spousta věcí. Ono ale chutná lahodně i samo o sobě. Zkuste ho někdy namazat do sendviče místo másla.</p>
<p>Samé dobré ingredience. Na fotce ještě chybí koriandr. Rajčata je lepšíc zvolit malá a zralá. Některé verze quacamole rajčata neobsahují.</p>
<p>Bez chilli papriček to nejde. Každé pálí jinak a byla by škoda chuť quacamole zazdít přemírou papriček. Nechte část vedle, přidat můžete vždy :)</p>
<p>A tohle je výsledek. Hotové quacamole. Můžete využít jako dip, případně jako pomazánku. Živinami nabitá zelená hmota, která na stole vždy skvěle vypadá a v těle dělá hotové zázraky :)</p>