vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Alpská česneková polévka

07.02.2019 Kamila Metzová

Polévky

Výborná chuť této polévky je dána hlavní ingrediencí, a to pečeným česnekem. Chuť česneku je díky upečení jiná, jemnější. Určitě ji zkuste :)

Na tuto polévku jsem před mnoha lety narazila v jednom starém časopisu, když jsem doma třídila. Hned mne zaujala a také jsem ji hned zkusila. Od té doby ji dělám pravidelně.

Na 4 porce budete potřebovat

Postup

  1. Nejdříve si upečte v troubě česnek. 3 palice česneku překrojte a řeznou stranou dolů rozložte na plech, který lehce pokapejte olivovým olejem. Pečte na 180° cca 25 minut.
  2. Máslo rozpusťte v hrnci a zaprašte moukou. Tu nechte krátce opražit a zalijte vývarem.
  3. Uveďte do varu, stáhněte plamen a do polévky přidejte upečené stroužky česneku, brambory na jemné kostičky a dle chuti sušený tymián. tymiánu. Česnek jde ze slupek snadno dostat ven, v podstatě sám vypadne :)
  4. Společně povařte 10 minut do změknutí brambor a na závěr rozmixujte do hladka. Můžete dochutit trochou mořské soli a čerstvě mletým pepřem.

Výborná je s opečenou bagetkou.

Ať se vám povede :)

<p>Česnek překrojte přesně tímto způsobem.</p>

<p>Česnek vyskládejte na plech řeznou stranou dolů. Já ho dávám na pečící papír, který potřu olivovým olejem.</p>

<p>Po 25 minutách v troubě je česnek takto krásně upečený. Vůně pečeného česneku je lákavá :)</p>

<p>Polévku dochucuji a vylepšuji na talíři různě. Když mám čerstvý koriandr, tak je volba jasná, jindy přijde vhod posypat polévku kousky krátce opražených semínek. Výborná je vždycky. Jak by ne, když je v ní česnek. Ten nikdy nemůže nic zkazit :)</p>