Koupíte hlávku zelí, nakrouháte, přidáte pár ingrediencí, pořádně promačkáte a po odležení máte pochoutku za pár korun s pořádnou porcí vitamínů. Zeleninové saláty jsou oblíbené, občas je to ale to samé dokola. Rajčata, okurka, salát...Zelný salát je příjemnou změnou a může doplnit jakékoliv jídlo.
Budete potřebovat
- Menší bílé hlávkové zelí
- 1-2 mrkve
- 2 lžíce cukru
- lžičku soli (nebo dle chuti)
- cca 50ml kvalitního oleje
- 3 lžíce octa (nebo 1 lžíci octa a 2 lžíce citronové šťávy)
- kdo chce, tak křen (čerstvý nebo křenovou pastu ve skleničce, lze ho vynechat)
Postup
- Zelí nakrájejte na tenké nudličky. Buď na krouhači nebo pomocí velkého nože. Jde to celkem dobře. Tvrdý košťál samozřejmě odkrojte.
- Mrkev nastrouhejte na hrubo a přidejte k zelí.
- Ochuťte cukrem, solí, octem (případně citronovou šťávou) a přidejte olej.
- Všechno důkladně promíchejte. Směs pořádně propracujte a promačkejte rukama, zelí pěkně zkřehne a pustí šťávu.
- Nechte alespoň hodinku odležet, pak teprve podávejte. Druhý den je ještě lepší!
Proč by muži měli jíst křen?
V dávnějších dobách se křen vždy spojoval s mužstvím. Tato bylina měla svým kořenem léčit všechny "manželské nemoci". V evropských zemích křen nikdy nesměl chybět na stole svatební hostiny. Miska se strouhaným křenem byla určena především ženichovi. Tomu měl dodávat odvahu a sílu při plnění manželských povinností. V některých evropských oblastech se dodržoval další zvyk přípravy křenu pro ženicha na svatební hostinu. Nevěsta musela nastrouhat kořen křenu vlastnoručně a pokud tak učinila bez jediné slzičky, bylo to znamením, že své panenství už ztratila.
Tak co, milé dámy, kdo zítra své polovičce připraví zelný salát s křenem? ;)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.