Tato rybičková pomazánka je o dost zdravější verzí pomazánek podobného druhu, do kterých se často míchají majolky, tavené sýry a podobně. Výborná rybičková pomazánka se dá připravit i bez těchto ingrediencí. Napadlo vás někdy zamíchat do pomazánky na jemno nastrouhanou kořenovou zeleninu? Nejen, že je pomazánka díky zelenině jemnější, je ale i výživově daleko hodnotnější.
Jak už jsem psala v receptu Zdravá celerovo-mrkvová pomazánka, je pro naše zdraví důležité konzumovat i syrovou mrkev a syrový celer. Obzvlášť v období zvýšených rizik infekčních nemocí.
Budete potřebovat
- 1 plechovku rybiček (třeba sardinky, je jedno, zda ve vlastní šťávě nebo v oleji)
- 1 kelímek přírodního pomazánkového másla (můžete nahradit i jakýmkoliv smetanovým sýrem, Lučinou, Gervais)
- 1 větší mrkev
- ¼ celeru
- Na dochucení – sůl, pepř, případně lžička hořčice, kapka citronové šťávy (pomazánku si ochuťte, jak jste zvyklí, já jsem ji dochutila MISO pastou, která je určena, mimo jiné, i na dochucování pomazánek)
Postup
- Z rybiček vylijte olej nebo šťávu. Pokud byste tam všechnu nechali, mohlo by se stát, že by se z pomazánky mohla stát tak trochu břečka, bohatě bude stačit její nevábná barva ;)
- Rybičky vyklopte do misky, přidejte pomazánkové máslo nebo smetanový sýr a vidličkou rozmačkejte, až vše spojíte v hladkou pastu.
- Ochuťte solí, případně trochou hořčice, kapkou citronové šťávy, popřípadě MISO pastou.
- Mrkev i celer na jemno nastrouhejte a vmíchejte do pomazánky.
- Pomazánku je vhodné nechat trochu zatuhnout v lednici, aby se pak lépe mazala na pečivo.
Co je to ta zázračná MISO pasta?
Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a určitého druhu obilí. Její chuť je velmi silná, a proto se používá k dochucování polévek, omáček, těstovin, pomazánek. Je to tradiční japonský produkt, základem jejich kuchyně je tzv. polévka z miso – Misoširu. Miso je prý klíčem k japonské dlouhověkosti, jelikož obsahuje významné množství vitaminů, minerálů, proteinů a hlavně enzymů. Právě z důvodu přítomnosti enzymů by MISO nemělo projít varem, přidává se do pokrmů až ke konci. Miso seženete buď na internetu nebo v prodejnách zdravé výživy.
Vyzkoušejte také tuto snadnou jemnou tuňákovou pomazánku.
Dobrou chuť!
Kamila
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.