Tato báječná omáčka vznikla náhodou, kdy jsem chystala večeři pro rodinu. Na poslední chvíli jsem připravená čerstvá rajčata zaměnila za ta sekaná v konzervě, která obsahují více tekutiny, proto bylo potřeba omáčku zahustit. Zvolila jsem tedy jemné ovesné vločky, které jsou u mě v kuchyni nepostradatelným pomocníkem :)
Kombinace rajčat, smetanového sýra, vloček a petržele je jednoduše geniální.
Budete potřebovat
- 2 plechovky krájených rajčat (lze i adekvátní množství čerstvých)
- 1 kostičku přírodního sýra (něco jako žervé, asi 100g)
- 5 lžic jemných ovesných vloček (uvedeno jemné/zart/ nebo fine)
- 1 cibuli
- Olivový olej (nebo jiný s dobrou tepelnou stabilitou)
- 2 hrsti na jemno nasekané petržele (lze i sušenou)
- Na dochucení - sypké dochucovadlo bez glutamanu, bylinky dle chuti (dala jsem trochu provensálského koření),
Postup
- Cibuli orestujte na oleji
- Přilijte 2 plechovky sekaných rajčat. Když jsem měla celá rajčata, projela jsem je krátce v sekáčku.
- Ochuťte, přidejte petržel a nechte 5 minut provařit.
- Přisypte asi 5 lžic jemných ovesných vloček. Ty omáčku krásně zahustí tím, že pojmou "přebytečnou" tekutinu z rajčat. Takto vařte pár minut.
- Na závěr vmíchejte a nechte rozpustit kostičku přírodního sýra.
Podávejte s oblíbenými těstovinami.
TIPY
Kdo chce a může, k omáčce se také výborně hodí česnek
Pokud jsou rajčata moc kyselá, můžete omáčku malinko osladit přírodním cukrem nebo obilným sirupem pro vyladěnou chuť
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.