Já osobně jsem dlouho červenou řepu vědomě ignorovala. Moje první zkušenost s ní byla klasika – kompot z červené řepy ve školní jídelně :) Jako dnes vidím svoji tehdy 10-ti letou kamarádku Míšu, jak sedí naproti mně v jídelně, jednou rukou si zacpává nos a druhou do sebe lžící tlačí kompot z řepy. Ne z důvodu, že by se bála vedoucí jídelny paní Jarošové, která kontrolovala, zda jsou talíře prázdné, ale proto, aby byla zdravá!! :)
Ano, řepa je skutečně velice zdravá. Poslední dobou jsem se s řepou docela skamarádila, přestala se jí bát a vyzkoušela několik receptů. Kupodivu mi řepa nevadí a když mám nějakou tu bulvu navíc, udělám si z řepy elixír mládí za pomoci svého superodšťavňovače.
Tady je jeden z vyzkoušených receptů.
Budete potřebovat
- 150g uvařené červené řepy
- 250g nízkotučného tvarohu
- Čerstvý křen dle chuti nebo 2 lžičky křenové pasty
- Panenský olej „extra virgine“ - olivový nebo jiný, já jsem použila olej ze lněných semínek
- Na dochucení – sůl, pepř, troška vinného octa nebo umeocta, bylinky – např. sušený libeček
Postup
- Menší bulvy červené řepy vložte neoloupané do vroucí vody a uvařte do měkka. Vodu můžete ochutit solí, trochou kmínu a přihodit 2 bobkové listy. Doba vaření bude trvat minimálně hodinu. Řepa je dost tvrdá. Na pomazánku vám budou bohatě stačit 2 menší bulvy. Když už se s ní ale budete vařit, uvařte jí rovnou více a zbytek pak použijte třeba na boršč nebo salát z červené řepy.
- Uvařenou řepu zbavte slupky, nastrouhejte na jemno a v ruce lehce zmáčkněte, aby odteklo trochu šťávy. Tu nevylévejte, ale vypijte ;)
- Smíchejte s tvarohem, křenem a dále dochuťte solí, pepřem a troškou vinného octa. Pokud máte zelené bylinky, trochu jich tam přidejte dle chuti.
Tato pomazánka mi nejvíce chutná na zdravých křupavých „knäckebrotech“.
TIP
- Do pomazánky můžete místo křenu přidat nastrouhanou nivu, konzistenci pak doladit trochou zakysané smetany (tip od Helči).
- K pomazánce z řepy se obecně velice hodí vlašské ořechy. Můžete je nasekat a vmíchat do pomazánky. Tím zvýšíte biologickou hodnotu pokrmu.
Ještě si dovolím jednu poznámku na závěr – tuto pomazánku se nevyplácí připravovat v oblíbeném bílém tričku... ;)
Dobrou chuť!
Kamila
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.