Rychle / jednoduše / zdravě

Zapečené noky s ricottou a křupavou brokolicí

Ricotta je čerstvý syrovátkový sýr, který má mnohostranné využití. Stačí přijít na to, jak ho v kuchyni správně využít a už se ho nezbavíte. Vynikající je za studena, ale i k zapékání. K brokolici se hodí perfektně.
Brokolice recept

Naschvál jsem do názvu receptu dala pojem "křupavá brokolice". Ta patří díky svým nutričním hodnotám mezi superzeleninu, ne v každé kuchyni ale zdomácní. Pokud někdo jednou dostane na talíř něco tmavě zeleného rozblemclého, co brokolici připomíná leda při zapojení fantazie, není se čemu divit, že o ni pak není takový zájem.

Nejideálnější úpravou brokolice je její příprava nad párou po dobu pár minut. Pokud někoho její přirozená chuť nenadchne, je dobré ji nějak zaobalit, třeba právě zapéct.

K zapečení jsem zvolila rychlou omáčku ze sýru Ricotta, který lze z nutričního hlediska zařadit mezi favority mléčných výrobků. Jemná a neutrální chuť Ricotty vyzývá k různým experimentům :)

Budete potřebovat

  • 500 g bramborových noků (můžete si je udělat z céčkových brambor nebo koupit chlazené)
  • 1 brokolici (500 g)
  • 1 balení sýru Ricotta (cca 250 g)
  • 1 vejce
  • Na dochucení zelené bylinky, sůl, pepř, česnek, olivový olej, lze i přistrouhnout trochu parmazánu

Postup

  1. Uvařte si noky "al dente". Myslete na to, že se budou ještě dělat v troubě, takže je v žádném případě nepřevařte.
  2. Brokolici rozeberte na menší růžičky a ty pár minut uvařte v troše vody nebo nad párou. Brokolice musí zůstat krásně zelená a křupavá. Jinak jídlo nemá smysl.
  3. Zapékací omáčku máte během minutky. V misce jen smíchejte ricottu s vejcem a ochuťte solí, nasekanou čerstvou petrželkou nebo oreganem. Pro koho je chuť Ricotty příliš jemná, může omáčce dodat šmrnc parmazánem nebo sýrem Grana padano.
  4. Přendejte do zapékací misky a zapečte na 200 stupňů po dobu 20 minut.

TIPY

  • Pokud byste nechtěli jídlo zapékat, Ricotta se běžně přidává do těstovin i za studena. Skvělé je zamíchat jí do hotové rajčatové omáčky na italský způsob.

  • Z ricotty můžete připravit i speciální italské noky, které jsou oblíbenou variantou a chutnají dobře s listovým špenátem nebo v krémové dýňové polévce.

  • V Itálii se jí Ricotta běžně na sladko. Italské babičky už dávno servírovaly jako sladkou pochoutku ricottu s medem. Zkuste ji zapojit do nepečených dezertů. Já občas dětem do skleničky připravím vrstvený dezert s ovocem a krémem z ricotty

  • Připravit si domácí noky je hračka. Půl kila brambor typu C, 1 vejce, 150 g hladké mouky, sůl, nic extra složitého. Když Vám ale jde o čas, nebo Vás hňácání těsta nebaví, normálně si je kupte. Doba pokročila a kupované noky nemusí být nutně plné chemie. Samozřejmě koukněte na složení a volte noky čerstvé nebo chlazené. Nemusíme všechno oddřít sami, když to někdo udělá za nás :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Noky recept

Jak málo stačí. 3 základní ingredience. Bramborové noky, ricotta a brokolice. Jaký kabátek tomu dáte navíc už je na fantazii :)

 
Ricotta zdravý recept

Hotová omáčka ze sýru Ricotta. Toto je varianta s vejcem, česnekem a petrželkou.

 
Noky zdravý recept

Omáčku z Ricotty jen promícháte v míse s brokolicí a s noky a přendáte do zapékací mísy. V půlce pečení mohou fajnšmekři ještě posypat sýrem.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Ivana
Dnes jsme měli k obědu a byla to lahůdka :).
Hanka
Prosím daly by se místo noků použít těstoviny?
Eva
Dobry den,dneska jsem to zkousela uvarit a je to vyborne.Jen jsem misto oregana dala provensalske koreni.Byla jsem zvedava na tu Rikottu,moc mi chutna,urcite ji jeste nekde pouziju.
Jana
Dobrý den paní Kamilo, včera jsem uvařila jako rychlý oběd a obě děti 4,5 a 2 roky si pochutnaly a manžel taky. Jen prý by to mohlo být víc "omáčkové". Tak příště přidám trochu smetany a myslím, že bude spokojenost stoprocentní :) Děkuji za další bezva tip na bezmasé, zdravé a rychlé jídlo. Čerpám na vašich stránkách inspiraci už několik let a zatím žádné jídlo neskončilo jak se říká "fiaskem" :))
Lucka M.
Vyborny a rychli. Dekuji za vsechny inspirace.
Jitka
Včera jsem vařila k večeři a teď mi došlo, že jsem zapomněla na bylinky, i tak to bylo výborné, Celá rodina si pochutnala, děkuji za tip.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?