Naschvál jsem do názvu receptu dala pojem "křupavá brokolice". Ta patří díky svým nutričním hodnotám mezi superzeleninu, ne v každé kuchyni ale zdomácní. Pokud někdo jednou dostane na talíř něco tmavě zeleného rozblemclého, co brokolici připomíná leda při zapojení fantazie, není se čemu divit, že o ni pak není takový zájem.
Nejideálnější úpravou brokolice je její příprava nad párou po dobu pár minut. Pokud někoho její přirozená chuť nenadchne, je dobré ji nějak zaobalit, třeba právě zapéct.
K zapečení jsem zvolila rychlou omáčku ze sýru Ricotta, který lze z nutričního hlediska zařadit mezi favority mléčných výrobků. Jemná a neutrální chuť Ricotty vyzývá k různým experimentům :)
Budete potřebovat
- 500 g bramborových noků (můžete si je udělat z céčkových brambor nebo koupit chlazené)
- 1 brokolici (500 g)
- 1 balení sýru Ricotta (cca 250 g)
- 1 vejce
- Na dochucení zelené bylinky, sůl, pepř, česnek, olivový olej, lze i přistrouhnout trochu parmazánu
Postup
- Uvařte si noky "al dente". Myslete na to, že se budou ještě dělat v troubě, takže je v žádném případě nepřevařte.
- Brokolici rozeberte na menší růžičky a ty pár minut uvařte v troše vody nebo nad párou. Brokolice musí zůstat krásně zelená a křupavá. Jinak jídlo nemá smysl.
- Zapékací omáčku máte během minutky. V misce jen smíchejte ricottu s vejcem a ochuťte solí, nasekanou čerstvou petrželkou nebo oreganem. Pro koho je chuť Ricotty příliš jemná, může omáčce dodat šmrnc parmazánem nebo sýrem Grana padano.
- Přendejte do zapékací misky a zapečte na 200 stupňů po dobu 20 minut.
TIPY
Pokud byste nechtěli jídlo zapékat, Ricotta se běžně přidává do těstovin i za studena. Skvělé je zamíchat jí do hotové rajčatové omáčky na italský způsob.
Z ricotty můžete připravit i speciální italské noky, které jsou oblíbenou variantou a chutnají dobře s listovým špenátem nebo v krémové dýňové polévce.
V Itálii se jí Ricotta běžně na sladko. Italské babičky už dávno servírovaly jako sladkou pochoutku ricottu s medem. Zkuste ji zapojit do nepečených dezertů. Já občas dětem do skleničky připravím vrstvený dezert s ovocem a krémem z ricotty
Připravit si domácí noky je hračka. Půl kila brambor typu C, 1 vejce, 150 g hladké mouky, sůl, nic extra složitého. Když Vám ale jde o čas, nebo Vás hňácání těsta nebaví, normálně si je kupte. Doba pokročila a kupované noky nemusí být nutně plné chemie. Samozřejmě koukněte na složení a volte noky čerstvé nebo chlazené. Nemusíme všechno oddřít sami, když to někdo udělá za nás :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.