Rychle / jednoduše / zdravě

Vynikající slaný koláč s uzenou šunkou a brokolicí

Když už víte, jak si připravit korpus na slaný koláč a víte, jak udělat smetanovou zálivku, máte vyhráno. Naplnit ho totiž můžete, čím vás napadne. Například kombinace brokolice a uzené šunky je jednoduchá, chutná a vyzkoušená varianta.
Slaný zeleninový koláč

Připravit slaný zeleninový koláč je velmi jednoduché. Potřebujete těsto, náplň koláče a zálivku. Můžete se držet osvědčené klasiky, koláč ale snese i experimenty. Z nutričního hlediska považuji slané koláče za elegantní způsob, jak využít různé druhy zeleniny a obohatit tak jídelníček o mikroživiny a vlákninu.

Budete potřebovat

korpus na koláč:

  • 250 g mouky (125 g hladká, 125 g jemně mletá špaldová)
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • sůl
  • 25 ml vody

náplň:

  • krátce povařené růžičky brokolice, uzená šunka (nebo uzený losos)

smetanová zálivka:

  • 4 vejce
  • 1 kelímek (200ml) smetany
  • 1 kelímek (150 g) zakysané smetany
  • sůl, pepř

 Postup

  1. Z ingrediencí na korpus vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte odpočinout v lednici alespoň hodinu.
  2. Těsto rozválejte na tenkou placku. Pomoci si můžete tak, že těsto rozválíte mezi dvěma listy pečícího papíru. Těstem vyložte kulatou formu tak, aby bylo těsto i na bocích formy. Nasypte do formy suché fazole a předpečte korpus "na slepo" na 200 stupňů 15 minut.
  3. Dno korpusu vyložte předem krátce povařenými růžičkami brokolice a zasypte kostičkami uzené šunky. Zalijte smetanovou zálivkou a pečte dalších 30 minut.

Nechte ho chvíli zchladnout, aby se dobře krájel. Chutná teplý i studený :)

A teď už zbývá jen odolat a nesníst daleko více, než byste měli :) Je totiž skvělý!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Slaný koláč

Těsto lze udělat i napůl celozrnné. Máslo dávám jen lehce povolené a vše vypracuji rukama.

 
Quiche recept

Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici minimálně hodinu.

 
Těsto na slaný koláč

Těsto rozválejte na tenkou placku, která má větší průměr, než forma. Okraje pak zůstanou na bocích formy. Na těsto nasypte suché fazole, které jej zatíží, a předpečte na 200 stupňů po dobu asi 15 minut.

 
Slaný koláč s brokolicí

Na dno předpečeného korpusu naskládejte růžičky předvařené brokolice. K nim pak můžete nadále přidat uzenou šunku nebo lososa, ale i tempeh.

 
Brokolicový koláč

Po 35 minutách v troubě je upečeno! Koláč je vynikající jak teplý, tak studený. Hodí se skvěle i jako lehké jídlo do krabičky někam s sebou. Dobrou chuť!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Kleris
Můžu poprosit vysvětlení s těmi fazolemi? To tam musím dávat? Moc dekuji
Blanka
Dobrý den, také bych se ráda zeptala na fazole. Fazole po zapečení tam zůstávají nebo se vyndají? Moc děkuji za upřesnění.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?