Rychle / jednoduše / zdravě

Jablečný moučník s drobenkou - snadné jogurtové těsto

Moučník snadný na přípravu. Akorát hutné jogurtové těsto, které jen namačkáte do formy. 3/4 kila jablek zajistí opravdu šťavnatý výsledek. Každý si ho může osladit podle potřeby. Ať už cukrem, medem nebo rozinkami.
Koláč s jablky recept

Cílem tohoto receptu bylo vytvořit moučník, kde se podaří snížit množství másla v těstě tak, aby to neubralo na dobrém výsledku. Do těsta jsem místo části másla zapojila bílý jogurt, což funguje skvěle.

Aby byl moučník krásně šťavnatý, zaslouží si pořádnou vrstvu jablek. 3/4 kila je ideální. I takto už by moučník "prošel". Já jsem však vršek ještě doladila drobenkou, která vytvoří výborný kontrast k náplni.

Když tento moučník peču opakovaně, těsto i náplň dělám vždy stejně, s drobenkou si však občas pohraju. Někdy ji dělám více ořechovou, jindy máslo vyměním za kokosový olej, jindy místo cukru zapojím sirup s nízkým glykemickým indexem.

 Ingredience

Na těsto

  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g celozrnné nebo jiné alternativní mouky mouky (např. špaldová, čiroková)
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • Špetka soli
  • 1 kelímek jogurtu (150 g)
  • ½ sáčku prášku do pečiva (BIO bez fosfátů)

Na náplň

  • 750 g jablek (na jemno posekané nebo nastrouhané)
  • 1 lžička kvalitní skořice
  • Něco k doslazení jablek dle aktuální potřeby a také dle kyselosti jablek (med, třtinový cukr, alternativy cukru, obilné sirupy)
  • Dle chuti rozinky

Na drobenku

  • 50 g mouky (výborná je třeba kombinace polohrubé a mandlové mouky)
  • 3 lžíce jemných ovesných vloček
  • 50 g másla
  • 50 g přírodního cukru nebo jiného oslazovadla dle vašeho stylu

 Postup

  1. Všechny ingredience na těsto zpracuji dohromady. Máslo nesmí být ani tvrdé z lednice, ani rozpuštěné. Musí být pevné a před přidáním k mouce je možné ho nakrájet na menší kousky a pak zapracovat do těsta. Těsto dám odležet do lednice nebo ho hned namačkám či rozprostřu do kulaté formy 26 cm.
  2. Na náplň jablka nasekám na drobné plátky nebo je na hrubo nastrouhám. Podle typu a tvrdosti jablek. Přidám skořici a osladím podle situace. Když chci, přidám rozinky. Jablka rozprostřu na těsto.
  3. Pak už si jen přichystám drobenku tak, že mezi prsty mnu všechny ingredience, až se spojí a vytvoří mastné hrudky. Ty pak nasypu na jablka.
  4. Peču na 180 stupňů asi 40 minut.

 TIPY na vylepšení jablečné náplně

  • Jablka můžete doplnit na drobno posekanými vlašskými ořechy

  • Pro výraznější chuť náplně přidejte k jablkům tuto chemicky neošetřenou sušenou citronovou kůru

  • Když chcete extra sladkou náplň, smíchejte drobné plátky jablek s velkou lžící švestkových povidel

☝️Co zapojit jablka úplně jinak? Vyzkoušejte tento makovo jablečný koláč bez mouky.🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Moučník s jablky

Jablka buď nasekám v robotu na drobno, nebo je nastrouhám na hrubo, nebo je nakrájím na jemné plátky. Podle typu jablek.

 
Jablečný moučník recept

Hutná a vláčná spodní vrstva, pořádná dávka jablek ovoněných skořicí a křehká drobenka. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Adel
Vypada uzasne, urcite ho co nejdrive zkusim! :)
Monika
Koláč jsem dnes upekla, je opravdu luxusní. Špaldová mouka a oříšky bych určitě nevynechávala a také ovesné vločky v drobence přinášejí další dimezi chutí :-). Paní Kamilo, přestože nejsem žádný velký kuchař, Vaše recepty se mi vždycky povedou na jedničku. Opravdu skvělé stránky. Díky :-)
Kamila (varilamysicka)
Moniko díky, Váš komentář mě zahřál u srdce :-) Zaprvé jsem ráda, že se koláč povedl a zadruhé mě těší, že se Vám stránky líbí. Ráda bych se podělila o mnoho jiných receptů, momentálně ale nemám tolik času kvůli mateřským povinnostem. Každopádně do budoucna je se na co těšit :-)
Zuzka
Včera jsem upekla v třešňové variantě a dnes je k snídani :-) Vyborný, vláčný a přesto křupaný. A jako bonus - zdravý, plný živin a s minimem cukru. Díky za super recept.
Jana
Právě jsem dopekla a ještě teplý nakrojila a je opravdu výborný. Akorát sladký a má zvláštní dobrou chuť. Recept mám opsaný v sešitě a musela jsem se jít přesvědčit, že v těstě není opravdu žádný cukr. To mi bylo divné, ale je to takhle doopravdy skvělé. Děkuji za tento i ostatní recepty, ráda se na vaše stránky chodím inspirovat.
Kamila (varilamysicka)
Jano moc moc děkuji za zpětnou vazbu. Já mam teď doma spoustu jablek, která už chtějí zpracovat, tak se na tento moučník také vrhnu :-) V některých receptech opravdu není třeba zbytečně přidávat cukr. Čím méně, tím lépe, ale vždy tak, aby to chutnalo, to je jasné :-) Těším se na další komentáře, pokud něco zkusíte.
Kamila (varilamysicka)
Zuzko, no v třešňové variantě, to bych chtěla ochutnat :-) Vláčný a přesto křupavý, to je pravda. Děkuji za komentář a mám radost, že chutnal.
Šárka
První váš recept, který jsem vyzkoušela, a nebude určitě poslední. Moc jsme si s přítelem pochutnali,koláč je výborný.
Veru
Výborný jalečný koláč plný bohatých chutí :-) jen ho příště budu péct déle . Pekla jsem 40 minut na 180 ale těsto je trochu nedopečené ale i tak moc dobrý :-) děkuji . Máte bezva stránky . Našla jsem je až nedávno a máte hlavně hodně podobné chutě jako já tak to se mi hodí na další inspirace :-)
Radka
Vaše stránky jsem objevila nedávno. Vše co jsem zatím upekla nebo uvařila ...chutnalo. Takže díky za inspiraci a zdravé recepty. Tento koláč je opravdu výtečný a zcela bez cukru. Peču ho na přání dcery velmi často. Chystám se ho upéct i ve švestkové variantě:DD
Marketa
Skvely kolac,musim rict,ze jsem vyzkousela uz nekolik vasich receptu na moucniky a vzdycky jsou perfektni!
Mirka
Ted ho pecu a do jablek jsem jeste pridala slunecnicove seminko
miky
Výborný koláč jenom jsem dala místo špaldové mouky hrubou a do jablek brusinky s vajíčkem a můžu jej znova upect jak se po něm zaprášilo
Alča
Teď jsem vyzkoušela i se špaldovou moukou, je také skvělý a zdravý
Karolina
Dobrý den. Recept jsem zkoušela už dvakrát, ale ani jednou jsem z těsta neměla kompaktní hmotu. Může to být tím, že jsem dávala vždy jen obyč polohr.mouku a Heru místo másla? Těsto bylo konzistencí takové "máslové". Jinak v poslední době vařím a peču jen z Vašich stránek, je tu toho ještě spousta, co chci zkusit. Děkuji!
Miluš
Naprosto dokonalý koláč!!!! Úžasné, děkuji
Martina
Vynikají koláč!! Děkuji za recept. Tohle už je druhý co jsem podle vás zkoušela a rozhodně v tom budu pokračovat. A ta drobenka..mňam :) ještě se chci zeptat, zkoušela jste pšeničnou mouku úplně nahradit celozrnnou? Děkuji
Renata
Drobenka luxusní, ale pekla jsem přes hodinu, těsto bylo pořád řídké a teď je po upečení lehce zdrclé, ale jinak je koláč moc dobrý. Děkuji za recept
Radka Šturmová
Zdravím Vás, Kamilo, jím teď k snídani tento výborný koláč a musím Vám říct, že je opravdu skvělý. Na to, že je v něm opravdu málo cukru je sladký jablky a ta drobenka je prostě boží!!! Moc Vám děkuji za všechny recepty, které tvoříte, protože miluju recepty, které fungují a to jsou pro mne ty Vaše. Vařila jsem toho od Vás už mnoho a všechno se mi povedlo hned na poprvé a co je hlavní chutnalo to celé rodině. Ještě jednou děkuji a určitě pokračujte v tom co Vás baví, pěkný podzim! Radka
Bára
Moc dobrý! Přidala jsem k jabkům nějaké lesní ovoce a to kyselé se sladkou drobenkou je luxusní :) děkuji
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?