Cílem tohoto receptu bylo vytvořit moučník, kde se podaří snížit množství másla v těstě tak, aby to neubralo na dobrém výsledku. Do těsta jsem místo části másla zapojila bílý jogurt, což funguje skvěle.
Aby byl moučník krásně šťavnatý, zaslouží si pořádnou vrstvu jablek. 3/4 kila je ideální. I takto už by moučník "prošel". Já jsem však vršek ještě doladila drobenkou, která vytvoří výborný kontrast k náplni.
Když tento moučník peču opakovaně, těsto i náplň dělám vždy stejně, s drobenkou si však občas pohraju. Někdy ji dělám více ořechovou, jindy máslo vyměním za kokosový olej, jindy místo cukru zapojím sirup s nízkým glykemickým indexem.
Ingredience
Na těsto
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g celozrnné nebo jiné alternativní mouky mouky (např. špaldová, čiroková)
- 100 g másla
- 1 žloutek
- Špetka soli
- 1 kelímek jogurtu (150 g)
- ½ sáčku prášku do pečiva (BIO bez fosfátů)
Na náplň
- 750 g jablek (na jemno posekané nebo nastrouhané)
- 1 lžička kvalitní skořice
- Něco k doslazení jablek dle aktuální potřeby a také dle kyselosti jablek (med, třtinový cukr, alternativy cukru, obilné sirupy)
- Dle chuti rozinky
Na drobenku
- 50 g mouky (výborná je třeba kombinace polohrubé a mandlové mouky)
- 3 lžíce jemných ovesných vloček
- 50 g másla
- 50 g přírodního cukru nebo jiného oslazovadla dle vašeho stylu
Postup
- Všechny ingredience na těsto zpracuji dohromady. Máslo nesmí být ani tvrdé z lednice, ani rozpuštěné. Musí být pevné a před přidáním k mouce je možné ho nakrájet na menší kousky a pak zapracovat do těsta. Těsto dám odležet do lednice nebo ho hned namačkám či rozprostřu do kulaté formy 26 cm.
- Na náplň jablka nasekám na drobné plátky nebo je na hrubo nastrouhám. Podle typu a tvrdosti jablek. Přidám skořici a osladím podle situace. Když chci, přidám rozinky. Jablka rozprostřu na těsto.
- Pak už si jen přichystám drobenku tak, že mezi prsty mnu všechny ingredience, až se spojí a vytvoří mastné hrudky. Ty pak nasypu na jablka.
- Peču na 180 stupňů asi 40 minut.
TIPY na vylepšení jablečné náplně
Jablka můžete doplnit na drobno posekanými vlašskými ořechy
Pro výraznější chuť náplně přidejte k jablkům tuto chemicky neošetřenou sušenou citronovou kůru
Když chcete extra sladkou náplň, smíchejte drobné plátky jablek s velkou lžící švestkových povidel
☝️Co zapojit jablka úplně jinak? Vyzkoušejte tento makovo jablečný koláč bez mouky.🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.