Přáním dcery bylo mít k narozeninám domácí čokoládový dort. Rozhodla jsem se tedy pro zvětšenou verzi čokoládového dortu podle kuchařky Dity P. A Dita, ta se s tím nemaže. Čokoláda, máslo, cukr, šlehačka ...žádný šizung :-) Zatímco při běžném pečení dávám přednost zdravějším moučníkům, u této verze dortu jsem se ničím netrápila a všichni jsme si kousek dali s chutí.
A proč vyzkoušet zrovna tento dort? Je vyzkoušený, příprava jednoduchá, má skvělou konzistenci (jak korpus, tak krém), zatím každému chutnal, nemusíte být žádný umělec, aby dort vypadal skvěle a je zde velmi málo příležitostí k tomu jej zkazit. Bez obav se tedy do něj pusťte.
Budete potřebovat
Na těsto
- 380g hladké mouky
- 160g másla
- 315 ml vody
- 400g cukru (po vyzkoušení lze i méně)
- 40g kakaa
- 1 vrchovatou lžičku sody
- 2 větší nebo 3 menší vejce
- 160ml kefíru (nebo podmáslí)
- 1 přírodní vanilkový cukr (nebo lžičku vanilkového extraktu)
Na krém
- 750ml smetany ke šlehání
- 700g hořké čokolády
Pokud by na vás té čokolády bylo moc, dokážu si představit udělat tento krém jen z poloviny množství a vnitřek dortu naplnit nějakým lehkým nečokoládovým krémem. Klidně ovocným.
Postup
- Do menšího hrnce nalijte vodu, přidejte kakao a máslo. Na mírném ohni zahřejte, až se máslo rozpustí.
- Do velké mísy nasypte mouku, cukr, vanilkový cukr (nebo extrakt), jedlou sodu a zahřátou kakaovou směs. Důkladně promíchejte elektrickým šlehačem.
- Přidejte podmáslí a vejce. Znovu promíchejte.
- Z těsta upečete 2 dortové korpusy. Použila jsem klasickou dortovou formu 26cm, mohla by být i 28 cm. Formu lehce vymažte a vyložte pečicím papírem.
- Pečte na 180 stupňů asi 25-30 minut. Zkuste špejlí, jak na tom těsto je. Určitě není dobré korpus přepéct a zbytečně vysušit.
- Připravte si krém. Smetanu přiveďte k varu, nalámejte do ní čokoládu a kastrol odstavte z plotny. Čokoládu nechte ve smetaně pomalu rozpouštět. Pak pořádně promíchejte do hladka. Krém nechte chladnout v lednici, postupným tuhnutím bude měnit konzistenci i chuť. Rozhodně je dobré krém v lednici sem tam promíchat ...
- Pak už jen sestavte dort. Na první placku namažte polovinu krému. Přiklopte druhou plackou a celý dort nahoře a kolem dokola namažte zbylým krémem. Krém byste měli nechat chvíli v pokojové teplotě, aby nebyl příliš tuhý a šel dobře rozmazávat.
- Teď už jen stačí ho nazdobit podle vlastního přání, schopností a možností :-)
Jak je dort velký?
Asi vás bude zajímat, jak je dort velký, kolik krků lačných po čokoládě z dortu nasytíte. Jelikož jsme narozeniny slavili nejdříve u jedné babičky a pak u druhé a dělat dva dorty bych časově nezvládala, rozhodla jsem se udělat jeden větší (měl průměr asi 27cm). Množství bohatě stačilo pro 2 rodiny …K původnímu receptu na čokoládový dort od Dity P jsem tedy ke každé ingredienci připočetla 25%, kromě cukru. Tato varianta je vidět na fotkách.
Když chcete vysoký dort
Použijte menší kulatou formu, vzniknou 2 vyšší korpusy, kdy každý z nich ještě překrojíte na půl a dort pak budete skládat celkově ze 4 placek. Pokud tedy toužíte po hodně vysokém dortu, zvolte tuto, lehce náročnější, variantu.
Já jsem těsto pekla ve větší formě, dort jsem tedy složila jen ze dvou korpusů a neriskovala tak potíže při jejich podélném překrojování.
Dort je opravdu výborný, extra čokoládový, poctivý ...Sice tedy kalorická bomba, ale bez ztužených tuků, éček a umělých barviv.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.