Poslední dobou jsem si oblíbila péct tuto jablečnou bábovku. Po několika pokusech jsem si recept vyladila tak, abych mohla bábovku považovat za perfektní ve všech směrech. Pekla jsem ji přesně takto už mnohorkát a pokaždé s výborným výsledkem. V průběhu jejího testování jsem doma neměla rum, tak to „odnášela“ manželovo Metaxa. A co. Má snad někde chudák flaška ležet? Každá věc si zaslouží své uplatnění.
Když bábovku budete chtít připravit pro malé děti, tak omezte celozrnnou mouku a místo alkoholu rozinky namočte třeba do citronové šťávy.
Budete potřebovat
(klasická střední bábovková forma)
- 350g mouky (buď polohrubá nebo půl na půl polohrubá a celozrnná pšeničná či špaldová nebo můžete udělat jen celozrnnou. Všechny varianty dobré)
- 250g nastrouhaných jablek (asi 2 větší jablka)
- 120ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
- 3 celá vejce
- 1 kypřící prášek do pečiva (ideálně bio z vinného kamene)
- 2 hrsti rozinek (i s tekutinou, ve které se máčely)
- tekutinu na namočení rozinek (rum, případně citronová šťáva, klidně postačí i trocha horké vody)
- 150-200g cukru (samozřejmě, že čím méně, tím lépe, nebo oslaďte zdravěji - část cukru nahradit obilným sladem, medem, popř. Stevií)
Postup
- V první řadě si alespoň na půl hodiny namočte rozinky. Stačí je nasypat do hrnku a zakapat rumem (já zalévala i Metaxou). Rozinky by měly být ponořené, to ale neznamená, že musíte použít tolik alkoholu nebo citronové šťávy. Dejte třeba jen trochu a zbytek dolijte horkou vodou.
- Vejce ušlehejte s cukrem, až vnikne světlá pěna. Pokud cukr nechcete použít, tak ušlehejte vejce samotná a pak přidejte sladilo dle vaší preference.
- Přidejte olej, mouku s kypřícím práškem do pečiva a nastrouhaná jablka. Promíchejte.
- Na závěr vlijte celý obsah hrnku, ve kterém se máčely rozinky. Žádnou tekutinu navíc není zapotřebí do těsta přidávat. Tekutina z jablek a namočených rozinek bude stačit ... Když byste měli těsto přeci jen moc hutné, třeba díky tomu, že jablka byla málo šťavnatá, nebo jste použili jen celozrnnou mouku, která více saje, dolaďte konzistenci těsta cca 50ml obyčejné vody)
- Těsto vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte podle vlastních zvyklostí nebo na 170 stupňů cca 50 minut.
ZDRAVÉ TIPY
Tato bábovka je opravu výborná i jako čistě celozrnná, díky rozinkám i jablkům je vláčná, jemná a nemusíte se obávat hutné dusivky, kterou sotva ukrojíte :-)
Bábovku můžete osladit zdravěji, dietněji, záleží, pro koho bábovku děláte, jak často pečete, zda ji máte ke snídani nebo jako něco sladkého ke kávě či k čaji.
Někomu stačí v bábovce kromě sladkých rozinek už jen lžíce medu, někdo si rád osladí život daleko více...Naposledy jsem zkusila polovinu cukru nahradit stevií a s výsledkem jsem byla spokojená. Na méně sladké se zvyká hůř, proto doporučuji cukr poprvé ubrat a vyzkoušet, zda takto stačí ...
Mnoho lidí žije v domnění, že bez mléka neupečete. Tak zrovna tato bábovka je příkladem, že to jde ...
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.