Tato polévka vznikla tak, že jsem zaexperimentovala a vyzkoušela kombinaci rajčat a červené čočky. Rajčata dodají polévce výraznou chuť, není pak potřeba ji nijak zvlášť dochucovat. Na této polévce mě baví její snadná a opravdu rychlá příprava, která vás v celkovém čase u linky (kuchyňské) nebude stát více jak 30 minut :)
Na 3 litry polévky budete potřebovat
- ½ balíčku červené čočky
- 4 mrkve nakrájené na kolečka
- 1 cibuli nakrájenou na kostičky
- Trošku oleje, na kterém zesklovatíte cibulku
- 1 lžíci hladké mouky (lze vynechat, čočka polévku zahustí sama o sobě)
- 4 velká rajčata nebo loupaná rajčata v konzervě (výborná jsou od značky Valfruta – mají všude)
- Uzeninu – množství a kvalitu dle chuti a možností (já jsem použila 2 BIO párky z Intersparu, které obsahují 96% masa)
- cca 2 litry vody
- Na dochucení – sůl, majoránku, popř. trošku bujónu bez glutamátu
Postup
- Cibuli (nebo klidně jarní cibulku) nakrájejte na kostičky a osmahněte na oleji.
- Přidejte lžíci hladké mouky a krátce zasmahněte (tento krok lze vynechat)
- Přidejte cca 2 litry vody a ochuťte solí nebo bujónem.
- Vsypte zbytek ingrediencí - červenou čočku (předem propláchnutou v horké vodě), pokrájená rajčata, na kolečka pokrájenou mrkev a uzeninu.
- Vařte cca 15 minut
- Na závěr polévku ochuťte majoránkou.
Pokud to s množstvím ingrediencí přeženete a na konci varu zjistíte, že se vám z polévky stal pěkně hutný „eintopf“, nic se neděje. Stačí ji trochu doředit a je hotovo.
TIP
Pokud chcete polévku dát i dětem, můžete si pohrát s konzistencí. Mojí dceři kousky surovin v polévce vadily, tak jsem ji „projela“ tyčovým mixérem a stala se z ní chuťové fantastická hladká polévka, která měla najednou úspěch :)
Proč je červená čočka dobrá?
Tato polévka je rychlá především proto, že jsem v receptu použila červenou čočku. Červená čočka je čočka loupaná. Díky chybějící slupce není nutné čočku přes noc namáčet, je lépe stravitelná a nenadýmá. Při vaření se mění její barva z červené na žlutou a je uvařená do 15 minut.
Pro maminky
Červená čočka se skvěle hodí i pro těhotné a kojící maminky, kterým tradiční luštěniny mohou způsobit nadýmání. Vzhledem k výborné stravitelnosti může být červená čočka podávána i kojencům. Zhruba od 9. měsíce věku můžete do příkrmu přidat 1 lžičku uvařené čočky a s rostoucím věkem množství navyšovat.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.